Dabar visiems teisės aktų projektams privaloma poveikio vertinimo procedūra. Jei būtų įgyvendintas EK pasiūlymas, visiems įstatymams, galintiems turėti didelį poveikį pramonei – nuo finansinių taisyklių iki naujų klimato kaitos ir aplinkos apsaugos srities teisės aktų – dar turėtų būti atliktas ir „konkurencingumo tikrinimas“.

Pareigūnai turėtų įvertinti, kaip naujas įstatymas galėtų įtakoti būsimuosius kaštus, kainas, investicijas ir inovacijas. Jau galiojantys įstatymai taip pat bus tikrinami, vertinant jų įtaką konkurencingumui ir „papildomos naštos“ pramonei riziką.

Komisija planuoja įrodinėti, kad jos pramonės politika nėra tradicinė „subsidijų ir protekcionizmo politika“. Bandydama pramonės sektorių iškelti aukščiau transporto, energetikos, aplinkos, socialinės ir vartotojų apsaugos sričių, Komisija tikisi, kad ES išlaikys tvirtą poziciją pasaulyje ir nebus nustelbta kylančių naujų – Kinijos, Indijos, Brazilijos – ekonomikų.

Antonio Tajani, Europos pramonės ir verslumo komisaras, naująjį pasiūlymą pristatys kaip tik tuo metu, kai ES vyksta diskusijos dėl būdų įgyvendinti klimato kaitos tikslus, pavyzdžiui, ar sumažinti šiltnamio dujų išmetimus iki 30% ir ar sugriežtinti taisykles, reguliuojančias prekybą taršos leidimais ES. Aplinkosaugos organizacijų atstovai bijo, kad naujoji procedūra gali blokuoti su aplinkos apsauga susijusių teisės aktų priėmimą.
Komisija ketina prašyti šalių narių atlikti panašius nacionalinių įstatymo konkurencingumo vertinimus, tačiau jie nebus privalomi.