Rugsėjo 2 dieną duodamas interviu flamandų radijo eteryje, K. de Guchtas, buvęs Belgijos užsienio reikalų ministras, skeptiškai pasisakė apie tą pačią dieną prasidėjusias tiesiogines Izraelio ir Palestinos derybas.

„Nereikėtų nuvertinti žydų lobistų JAV Kongrese“, - belgų spauda cituoja de Guchtą. - „Taip pat nenuvertinkite ir vidutinio žydo, negyvenančio Izraelyje, nuomonės“, kuris, jo teigimu, vadovaujasi „įsitikinimu, jog jis teisus“.

„Nelengva net su santūriu žydu palaikyti racionalų pokalbį“, - pareiškė de Guchtas.

Briuselio spaudos paprašytas pakomentuoti pastabas, kurias žydų organizacijos pasmerkė kaip rasistines, Europos Komisijos atstovas spaudai primygtinai teigė, kad tai tebuvo „asmeninė nuomonė“, kuri jokiu būdu neatspindi gerai žinomos ES vykdomojo organo pozicijos dėl Vidurinio Rytų taikos proceso.

„Ir vėl girdime įžeidžiančius rasistinius žodžius iš aukšto Europos pareigūno“, - sakė Moshe Kantoras, Europos žydų kongreso prezidentas, įspėjęs dėl naujos antisemitizmo bangos Europoje. - „Matyt, šmeižtas apie žydų galybę priimtinas aukščiausiuose ES lygmenyse“.

Panašu, kad Kantoras turi galvoje neseniai išleistą Thilo Sarrazino, socialdemokrato ir Vokietijos federalinio banko tarybos nario, knygą, sukėlusią nepritarimo audrą dėl joje išdėstytos rasistinės ir mažumų integracijos teorijų.

Abrahamas Foxmanas, Lygos prieš šmeižtą vadovas, pavadino K. De Guchto pastabas „antisemitinėmis“. Jo teigimu, pareiškimas, jog „dauguma žydų yra užsispyrę ir neracionalūs, yra akivaizdžiai neigiamas žydų tautos charakterizavimas“.