„Mes, kaip Europos Komisija, negalime išnagrinėti ir įvertinti atskirų romų bendruomenės atvejų. Sprendimus privalo priimti konkrečios vyriausybės ir institucijos“, - spaudos konferencijos metu teigė teisingumo ir žmogaus teisių grupės atstovas spaudai Matthew Newmanas.

Jis pridūrė, kad prieš ištremiant Europos Sąjungos pilietį iš šalies, tam tikros institucijos privalo įvertinti, ar buvo įvykdytas nusikaltimas, ir atsižvelgti į konkretaus asmens integravimo į jį priėmusią šalį aplinkybes.

Trečiadienį Prancūzijos vidaus reikalų ministras Brice Hortefeux pranešė, kad bus uždaryta 300 nelegalių stovyklaviečių, o visi jose gyvenantys „klajokliai“ (Prancūzijoje vadinami „gens du voyage“), daugiausiai ES piliečiai iš Rumunijos ir Bulgarijos, bus išsiųsti į savo šalis.

Pranešimas buvo paskelbtas po Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy kalbos apie šalies saugumo „problemas“. Apie šias priemones pranešta po to, kai praėjusią savaitę maždaug 50 „klajoklių“ (Prancūzijoje jie vadinami „gens du voyage“) apiplėšė policijos nuovadą ir kitus namus Saint Aignan gyvenvietėje centrinėje Prancūzijoje, protestuodami prieš tai, kad policija nušovė 22-jų metų vyrą.

Prancūzijos kairieji prisijungė prie žmogaus teisių gynimo grupių ir specialių organizacijų, kurios kritikuoja tokią N.Sarkozy iniciatyvą.

Prancūzijos žmogaus teisių gynimo grupė „Ligue des Droits de l'Homme“ išleido pareiškimą, kuriame griežtai smerkia romų niekinimą. Taip pat jie kritikuoja tai, kad „susiejami“ Prancūzijos gens du voyage, kurie, jų teigimu, yra furgonuose gyvenantys Prancūzijos piliečiai, ir 15 tūkst. Prancūzijoje esančių romų, kurių daugelis yra kilę iš Rumunijos ir Bulgarijos.