Birželio 1 d., antradienį tarptautinė reitingų agentūra „Standard and Poor’s“ sumažino Belgijos skolinimosi reitingus nuo stabilių iki neigiamų, motyvuodama prasta šalies finansine padėtimi.

„Persvarstymas atspindi galimus regiono pakartotinio finansavimo paketo dydžio ir laiko pokyčius“, – teigė agentūros analitikas Bertrandas de Dianousas.

Neseniai įvykusi krizė Belgijos vyriausybėje reiškia, kad įsiskolinusiam regionui veikiausiai teks ilgiau palaukti, kol šalies politikai susitars dėl pakartotinio finansavimo programos.
Ironiška, kad praėjus dienai po Belgijos skolinimosi reitingų sumažinimo EK nusitaikė kita kryptimi. Šį trečiadienį Europos Sąjungos (ES) Vidaus rinkos ir paslaugų komisaras Michel Barnier ketina pateikti daugiau kredito reitingų agentūrų (KRA) priežiūros taisyklių.

Planuojama, kad KRA registraciją ir priežiūrą Europoje vykdys viena iš naujų Europos priežiūros agentūrų – įstatymų leidžiamoji agentūra, dėl to šiuo metu vyksta derybos tarp Europos Parlamento ir ES narių.

Tokio žingsnio tikslas – labiau centralizuota įtakingų agentūrų priežiūra bei griežtesnės skaidrumo taisyklės po neseniai išsakytos kritikos dėl agentūroms dėl jų vaidmens Graikijos krizės metu.
Suprastėjusi Atėnų ir kelių euro zonos periferinių administracijų padėtis šiais metais padidino sąmyšį 16-es narių rinkoje.
Didelės investuojančios įstaigos, kaip antai pensijų fondai, dažnai sprendžia, pirkti ar parduoti vyriausybės vertybinius popierius, remdamosi šalies skolinimosi reitingais.