Komisijos etikos komitetas davė leidimą visiems į tokius darbus perėjusiems komisarams, tuo tarpu Komisija teigia negalinti uždrausti valstybės tarnautojams, paliekantiems ES sostinę, dirbti privačiose įmonėse, tačiau planuoja sugriežtinti procedūrų vadovą ir patikslinti formuluotes, praneša „EUobserver“.

Nuo pirmosios J. M. Barroso kadencijos pabaigos, šeši buvę komisarai per paskutiniuosius metus susirado po šiltą vietelę.
Buvęs pramonės komisaras Guenther Verheugen dabar dirba Škotijos Karališkajame banke, stambioje viešųjų ryšių bendrovėje „Fleishman Hillard“ ir Turkijos Jungtiniuose prekybos rūmuose ir prekių biržoje. Benita Ferreo-Waldner, komisarė iš Austrijos, gavo postą perdraudimo milžinėje „Munich Re“.

Meglena Kuneva iš Bulgarijos dirba Prancūzijos banke „BNP Paribas“. Airis Charlie McCreevy, buvęs vidaus rinkos vadovas, įsidarbino pigių skrydžių bendrovėje „Ryanair“. Louis Michelis iš Belgijos, buvęs Europos vystymosi komisaras, dabar turi postą „Credimo“, Belgijos hipotekos firmoje. O maltietis Joe Borgas, vadovavęs jūrininkystės sričiai, yra viešųjų ryšių kompanijos „Fipra“ konsultantas, tarp kitų sričių besispecializuojantis ir jūrininkystės reikaluose.

Trečiadienį Europos Komisija patvirtino, kad ketina tirti šiuos atvejus dėl galimų interesų konfliktų. Pokyčiai procedūrų vadove gali atsirasti rudens pabaigoje.

Iš visų ES institucijų, tokias etikos procedūras atlieka tik EK. Todėl kai kurie komisarai mano, kad nesąžininga kritikuoti vien juos, nes nemažai buvusių aukščiausių Europos Parlamento pareigūnų bei komitetų vadovų yra perėję į panašius darbus.