„Amflora“ bulvių laukuose šiaurinėje Švedijoje birželio mėnesį buvo rasti nedideli kiekiai „Amadea“ GM bulvių. Prašymą jas auginti „BASF“ pateikė ES tik praėjusią savaitę.

„Amflora“ – taip pat GM bulves – ES kovo mėnesį leido auginti pramonės poreikiams tenkinti. „Amflora“ jau pradėtos auginti Švedijoje, Čekijoje ir Vokietijoje.

Švedijos valdžia pareikalavo iš jos laukų pašalinti visas „Amadea“ bulves, tačiau leido palikti „Amflorą“.

Vakar Europos Komisijos atstovas spaudai sakė, kad Komisija paprašė „BASF“ atstovų atvykti į Briuselį ir paaiškinti situaciją. Tikriausiai įvyko kokia nors apmaudi klaida, dėl kurios į Švediją buvo nusiųsta ne ta bulvių rūšis, sakė ES sveikatos komisaro Johno Dalli atstovas spaudai Frédéricas Vincentas.

„BASF“ pareiškė, kad itin maži kiekiai „Amadea“ bulvių šiaurinės Švedijos „Amflora“ laukuose buvo pastebėti per vieną iš reguliarių vidinių kokybės patikrinimų, ir teigia, kad rugpjūčio pabaigoje apie situaciją informavo atsakingą Švedijos instituciją.

Naujosios bulvės buvo pastebėtos todėl, kad „Amadea“ bulvės žydi baltai, o „Amfora“ teturi kelis violetinius žiedelius.

„Susiliejimo“, kaip tai vadina „BASF“, atvejis dabar atidžiai tiriamas, praneša kompanija. Jų teigimu, buvo patikrinti ir Vokietijoje bei Čekijoje esantys „Amfora“ laukai, tačiau ten „Amadea“ bulvių neaptikta.

Faktai
Kovo mėnesį prieštaringai buvo sutiktas Europos Komisijos žingsnis, įjungęs žalią šviesą pirmajai genetiškai modifikuotai bulvių rūšiai – „Amflora“ (sukurtai Vokietijos chemijos kompanijos „BASF“), kurią leista auginti ES.
Tai buvo pirmasis per 12 metų suteiktas leidimas GM pasėliams. Sprendime numatytos itin griežtos auginimo sąlygos, neleidžiančios palikti GM bulvių laukuose po derliaus nuėmimo ir užtikrinančios, kad „Amfloros“ sėklos netyčia nepasklis į platesnę aplinką, aiškino Komisija, norėdama išsklaidyti baimę, kad bus užteršti kiti pasėliai.„Amflora“ bulvės nėra skirtos valgyti, jos auginamos tik krakmolo gamybai popieriaus pramonėje.