Kovo 17 d. kalbėjęs su užsienio šalių korespondentais, E. Brokas paragino JAV nenukrypti nuo faktų, kalbant apie situaciją Ukrainoje.

„Kalbėdamas apie JAV, norėčiau aiškiai išreikšti savo poziciją“, - pareiškė E. Brokas.

„Ekonominės sankcijos ES kainuos daug daugiau nei JAV. JAV indėlis sudaro 700 mln. eurų (2,42 mlrd. litų), tuo tarpu ES indėlis siekia 11 mlrd. eurų (beveik 38 mlrd. litų)“, - pareiškė jis.

E. Brokas – EP Užsienio reikalų komiteto pirmininkas bei įtakingas Vokietijos Krikščionių demokratų partijos asmuo. Kalbėdamas kovo 17 d. Berlyne jis pareiškė, kad būtų patenkintas, jei jo kolegos iš JAV atsižvelgtų į tai, kalbėdami viešai.

Kaip praneša „Euractiv“, kovo 17 d. E. Brokas išreiškė savo poziciją iš karto po Berlyne įvykusio susitikimo su Vokietijos kanclere Angela Merkel. Kalbėdamas su žurnalistais jis atskleidė informaciją apie antrąjį sankcijų prieš Rusiją etapą, apimsiantį keliavimo apribojimus bei lėšų įšaldymą.

Tačiau sankcijų sąrašas vis dar gali būti papildytas, tuo tarpu trečiojo sankcijų etapo rengimo darbų bus imtasi artimiausiomis dienomis ar savaitėmis, priklausomai nuo situacijos Ukrainoje. Kovo 20 – 21 dienomis į Briuselyje įvyksiantį viršūnių susitikimą atvyks ES šalių narių bei vyriausybių vadovai.

Anot E. Broko, susitikime su A. Merkel buvo nuspręsta, jog įvykiai Kryme – dvigubas tarptautinės tiesės pažeidimas. Kalbama apie Rusijos karinių pajėgų invaziją bei vienašališką referendumo dėl Krymo prijungimo prie Rusijos paskelbimą, nes tokiu būdu buvo pažeista Ukrainos Konstitucija.

E. Brokas pareiškė, kad etapinio sankcijų taikymo tikslas nėra bausti, tačiau pakartotinis siūlymas imtis diplomatinių situacijos išsprendimo būdų.

„Karo jau pavyko išvengti, tačiau diplomatinėms ir ekonominėms priemonėms įgyvendinti reikia daugiau laiko“ , - patikino jis.