Tokia "neteisybė" labiausiai papiktino Lenkiją, kurios gyventojai sudaro 8 proc. visų ES piliečių. Lenkijos tarptautinių santykių instituto paskelbtoje išsamioje ataskaitoje konstatuojama, kad ES užsienio reikalus tvarkančių Belgijos piliečių yra dešimt kartų daugiau, nei turėtų būti atsižvelgiant į tos šalies gyventojų skaičių, tuo metu lenkų atstovų - septynis sykius mažiau, nei galėtų būti. Lenkijos valdžia įspėjo tokios iškreiptos situacijos nepakęsianti.

Tarp ES ambasadorių daugiausia yra Prancūzijos ir Italijos piliečių - po 16. ES delegacijoms užsienyje vadovauja 15 belgų, 11 vokiečių, po 10 ispanų ir britų, 8 olandai, po 6 airius ir portugalus, 5 austrai, 4 graikai, po 3 suomius ir švedus. 2004-aisiais ir vėliau į ES įsiliejusios šalys turi tik du atstovus - vieną iš Lietuvos, kitą iš Vengrijos.

EK išorės reikalų direktorate ir ES delegacijose užsienyje daugiausia darbuojasi belgų (295), prancūzų (231), ispanų (197), italų (169), vokiečių (153) ir britų (125). Tuo metu lenkai turi vos 36 savo piliečius, čekai - 22. Prie ES išorės santykių kūrimo taip pat prisideda šeši estai, trys latviai ir aštuoni lietuviai.

Cinišką juoką lenkams kelia ir tai, kad dauguma delegacijos vadovų pasirinkti neatsižvelgiant į tai, ar jie moka tos valstybės, į kurią yra siunčiami, kalbą. "ES diplomatiniame korpuse vargiai rasite lenkų, užtat belgų ten - visas tuntas. Mažai kas turbūt mano, kad Belgija - tokia nepaprasta diplomatinė galia. O kaip dėl kalbų? Baikit, juk yra "Google Translator". Ir štai kiniškai nekalbantis ES ambasadorius Pekine dėl įtakos kovos su kolega iš JAV, kuris ne tik laisvai šneka mandarinų, bet ir Taivane vartojamu hokkieno dialektais. Tas pats ir Ankaroje: ES atstovas nešneka turkiškai, o JAV ambasadorius Frankas Riccardione sklandžiai prabyla turkų, arabų, prancūzų ir italų kalbomis. Lenkijos tarptautinių santykių instituto dokumentas liūdina, nes tūkstantąjį kartą aiškiai parodo, kaip mažai ES kalbos apie ilgalaikius tikslus turi bendra su realybe ir kaip dauguma europiečių vis dar apsigauna", - karčiai dienraščio "Rzeczpospolita" vedamajame rašė Marekas Magierowskis.

Beje, spalį britų baronienė C.Ashton skirs 31 naują ambasadorių. Galbūt naujienos iš Briuselio pakels lenkams nuotaiką, mat jų dabartinis užsienio reikalų ministro pavaduotojas Mikolajus Dowgielewiczius taip pat pretenduoja į vieną šių postų.