Kaip praneša „Euractiv“, 77-erių W. Martensas buvo išvežtas į ligoninę rugpjūčio 31 d. dėl kraujo krešėjimo problemų. Kalbama, kad buvęs Belgijos ministras pirmininkas kenčia nuo prieš 30 metų jam atliktos sudėtingos chirurginės operacijos sukeltų pasekmių.

Pastarąjį kartą jis buvo pasirodęs viešumoje liepos 21 d. per naujojo Belgijos karaliaus Philippe’o priesaikos davimo ceremoniją.
Europos liaudies partijos atstovas spaudai Javieras Jimenezas pranešė, kad apie W. Martenso pakeitimą šiuo metu nėra kalbama. Kadangi šios frakcijos pirmininkas ketino likti savo pareigose per 2014 m.
įvyksiančius Europos Parlamento (EP) rinkimus, galimai jo vietą užimsiantis asmuo neturėjo galimybės tam pasiruošti.

Tačiau Europos liaudies partijai netrūksta kandidatų į pirmininko postą. W. Martensui talkino du vicepirmininkai (Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jose Manuelis Barroso ir Europos Tarybos (ET) pirmininkas Hermanas Van Rompuy), du garbės pirmininkai (buvęs Belgijos ministras pirmininkas Leo Tindemansas ir dabartinis Suomijos prezidentas Saulis Niinisto) bei devyni išrinktieji vicepirmininkai, tarp kurių du EK nariai.

Tikėtina, kad W. Martensą galimai pakeisiantis asmuo – aukštas pareigas užimantis politikas iš šalies, kurioje Europos liaudies partija užima stiprias pozicijas, todėl tokios šalys kaip Italija ar Prancūzija automatiškai iškrenta iš žaidimo, o Lenkija, Švedija, Suomija, Airija ir Latvija turi pranašumų.

Tikimasi, kad Vokietija taip pat pasieks gerų rezultatų per artėjančius rinkimus, tačiau didelis šios šalies svoris ekonomine prasme netinkamas užimti aukščiausias politines pozicijas europiniu lygmeniu.

Vienas galimų kandidatų užimti šią poziciją – buvęs EP pirmininkas iš Lenkijos Jerzy Buzekas, kurio darbas 2009 – 2012 m. vertinamas teigiamai. Tačiau Varšuva gali turėti didesnių ambicijų užimti EK pirmininko ar ES užsienio reikalų vadovo pozicijas, atsilaisvinančias ateinančiais metais, todėl Europos liaudies partijos pirmininko pozicija palyginti ne tokia svarbi.

Buvęs Ispanijos ministras pirmininkas Jose Maria Aznaras taip pat vertinamas kaip potencialus kandidatas užimti šį postą. Tačiau toks variantas pareikalautų šios partijos generalinio sekretoriaus Antonio Lopezo-Isturizo atsitraukimo, nes dviejų ispanų aukštų postų užėmimas būtų politiškai nepriimtinas.