Kaip rašo www.euractiv.com, širdies ir kraujagyslių ligos ES yra 52 proc. moterų ir 42 proc. vyrų mirčių kaltininkės. Dėl šios priežasties, specialioji Europos Parlamento (EP) Širdies grupė, Europos širdies tinklas (EHN) bei Europos kardiologų draugija pristatė pirmąją ES Širdies ir kraujagyslių sveikatos savaitę, kurios renginiai skirti atkreipti dėmesį į problemas, susijusias su širdies ir kraujagyslių ligomis.

Kalbėdamas per vieną iš šios savaitės renginių lapkričio 5 d., Nickas Townsendas iš Oksfordo universiteto paminėjo, jog „širdies ir kraujagyslių ligos – tai pagrindinė moterų mirčių priežastis visoje ES.“

Širdies ir kraujagyslių ligos – pagrindinė vyrų mirčių priežastis visose ES šalyse, išskyrus Prancūziją, Nyderlandus, Slovėniją ir Ispaniją. Daugiau nei 20 proc. mirčių tarp asmenų iki 65 m. amžiaus įvyksta dėl širdies ir kraujagyslių ligų.

Tačiau N. Towsendas pastebi, kad mirtingumas per pastaruosius 30 metų sumažėjo.

Skaičiuojama, kad širdies ir kraujagyslių ligos kainuoja ES ekonomikai daugiau nei 196 mlrd. eurų (beveik 677 mlrd. litų) per metus, o išlaidos, patiriamos dėl šių ligų, svyruoja nuo 4 proc. Liuksemburge iki 17 proc. Estijoje, Latvijoje ir Lenkijoje.
Ramonas Luengo Fernandezas iš Sveikatos ekonomikos mokslinių tyrimų centro, priklausančio Oksfordo universiteto visuomenės sveikatos katedrai teigia, kad 106 mlrd. eurų (366 mlrd. litų) suma tenka sveikatos priežiūrai, 44 mlrd. eurų (152 mlrd. litų), t.y. 22 proc., išleidžiama ligonių priežiūrai, 27 mlrd. eurų (93 mlrd. litų), t.y. 14 proc., kainuoja priešlaikinės mirtys, o 19 mlrd. eurų (daugiau nei 65 mlrd. litų) nuostoliai patiriami dėl nedarbingumo ar ankstyvo išėjimo į pensiją.

Nevienodi mirtingumo rodikliai

Nors išlaidos, patiriamos dėl širdies ir kraujagyslių ligų, visoje ES didelės, mirčių skaičius ES regionuose skiriasi.

Mirčių skaičius dėl širdies ir kraujagyslių ligų didesnis Centrinėje ir Rytų Europoje nei Šiaurės, Pietų ir Vakarų Europoje. Mirčių skaičius dėl širdies priepuolių Centrinėje ir Rytų Europoje taip pat keletą kartų didesnis nei likusioje ES dalyje.

Michaelis Hubelis, vadovaujantis Europos Komisijos (EK) Sveikatos ir vartotojų teisių departamento Sveikatos ir ligų programai, teigia, kad vykdomos politikos palyginimas tapo svarbiu aspektu ieškant teisingo atsakymo.

„ES širdies ir kraujagyslių ligų lygis šiek tiek skiriasi dėl rizikos faktorių: rūkymo, nutukimo, mažo fizinio aktyvumo, alkoholio vartojimo. Taigi pirmasis ES atsako į susidariusią situaciją elementas – padėti kovoti su šiais faktoriais ES lygmeniu“, - pridūrė M. Hubelis.