„Mes matėme informaciją spaudoje, ir mes, žinoma, jaudinamės dėl galimų pasekmių asmeniniam ES piliečių gyvenimui. Mums būtina gauti daugiau informacijos ir mes susisieksime su mūsų kolegomis iš Amerikos, kad ją gautume“, - pareiškė vidaus reikalų eurokomisarė Cecilia Malmstrom.

Neseniai pasklido informacija, kad specialiosios tarnybos seka Microsoft, Google, Facebook, Skype, Youtube ir Apple vartotojus.

Amerikos valdžia suskubo „nuraminti“, kad sekami tik užsienio piliečiai.

JAV prezidentas Barackas Obama pripažino, kad specialios tarnybos seka užsieniečius internete.

Išaiškėjo, kad pagal slaptą programą PRISM renkama asmeninė informacija apie socialinių tinklų ir paieškos sistemų vartotojus, įskaitant elektroninį susirašinėjimą, audio ir vaizdo failus bei duomenis apie buvimo vietą.

B. Obamai teko viešai pasisakyti šiuo klausimu ir jis patvirtino, kad tokia programa yra, tačiau „ji neturi nieko bendro su JAV piliečiais ir tais, kurie gyvena šalies teritorijoje“. Tuo pačiu jis pripažino, kad JAV seka užsieniečius per socialinius tinklus ir kitus populiarius interneto serverius.

Po skandalo laikraštyje „The Washington Post“ ir „The Guardian" pasirodė straipsniai: šaltinių duomenimis, nuo 2007 metų JAV Nacionalinio saugumo tarnyba FTB prašymu renka informaciją apie stambiausių interneto tiekėjų vartotojus. Įvardytos su specialiosiomis tarnybomis bendradarbiaujančios kompanijos – Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, AOL, Skype, YouTube, Apple, PalTalk ir t.t.

Slapta programa PRISM buvo paleista remiantis įstatymu apie užsienio žvalgybų kontrolę (FISA) ir tais pačiais metais priimtu įstatymu Protect America Act (PAA), kuris leidžia sekti užsienio tarnybų agentus už JAV ribų be atitinkamo teismo sprendimo.

Programa žvalgybos tarnyboms davė priėjimą prie audio ir vaizdo failų, leido tiūkrinti elektroninio pašto laiškus, taip pat išsiaiškinti vartotojo buvimo vietą ir jo kontaktų sąrašą.

Tik dabar išaiškėjo, kad FTB prašymu, stambiausia JAV telekomunikacijų kompanija Verizon tris mėnesius specialiosioms tarnyboms perduodavo duomenis apie Amerikos piliečių skambučius.

Ši naujiena šokiravo amerikiečius ir tai sukėlė teisių gynėjų pasipiktinimą. Google, Facebook ir Microsoft pareiškė, kad niekada nedavė saugumo tarnyboms leidimo rinkti informaciją apie vartotojus.

Apie tai, kad JAV specialiosios tarnybos turi priėjomą prie asmeninių interneto vartotojų iš užsienio duomenų, buvo kalbama ir ankščiau. Tačiau dabar Baltieji Rūmai oficialiai patvirtino tai, kad sukėlė negatyvią reakciją daugelyje šalių. Rusijoje šį faktą jau pavadino „demokratija pagal amerikiečius“, o ES oficialūs atstovai išreiškė savo susirūpinimą dėl to.

Tačiau net po skandalo JAV leido suprasti, kad nesiruošiama atsisakyti šnipinėjimo.