Kroatija tapo 28-ąja Bendrijos nare. Prezidentas Ivo Josipovičius paragino savo tautiečius, nepaisant krizės, optimistiškai atversti naują šalies istorijos puslapį.

Lygiai vidurnaktį centrinėje Zagrebo aikštėje pasigirdo ES himnas - Bethoveno (Beethoven) "Odė džiaugsmui", naktinį dangų nutvieskė didžiulis fejerverkas. "Sveiki atvykę į Europos Sąjungą (ES)", - Europos Komisijos pirmininkas Žozė Manuelis Barozas (Jose Manuel Barroso) sušuko 20 000 žmonių miniai.

Kroatija po Slovėnijos yra antroji buvusi Jugoslavijos respublika, kuriai pavyko įstoti į ES. Tačiau žmonių euforija čia pinasi su baime, kad Briuselio keliamos sąlygos šaliai po sunkių dešimtmetį trukusių stojimo derybų ir toliau reikalaus aukos. Nauja šalies skola siekia 4,7 proc. ir ženkliai viršija leistiną 3 proc. ribą. Dėl to bei dėl per didelės bendros skolos šaliai gali grėsti sankcijos. Lūkesčiai, kad gyvenimas įstojus į ES automatiškai taps geresnis, yra "absurdiški", komentuoja laikraštis "Jutarnji List".

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompėjus (Herman Van Rompuy) tuo tarpu drąsino kroatus. Šaliai pavyko įveikti svarbų etapą, tai "į gera pakeis gyvenimą", sakė jis Zagrebe.

4,2 mln. gyventojų turinti Kroatija po Bulgarijos ir Rumunijos, kurios ES narėmis tapo 2007-aisiais, yra trečia skurdžiausia Bendrijos valstybė. Šalies bendrasis vidaus produktas yra 39 proc. mažesnis už Europos vidurkį. Jau ketverius metus Kroatiją yra ištikusi recesija, darbo neturi 21 proc. gyventojų.

Kartu su ES vadovais Kroatijos įstojimo į ES iškilmėse Zagrebe dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.