Pasisakantieji už Bendriją, pirmiausia akcentuoja laisvę keliauti, finansinę paramą, spartesnę integraciją į Vakarus, taip pat – laisvę dirbti svetur, kad išgelbėjo ne tik emigravusius, bet ir prisidėjo prie jų šeimų, likusių Lietuvoje gerovės bei pagerino sąlygas dirbti likusiems Lietuvoje.

Skaitytojas rašo:

“Verta ir dar kaip, jei ne ES šiokia tokia kontrolė, vietiniai karaliukai dabar jau būtų praskolinę Lietuvėlę visai, o taip dar ES spaudžia dėl deficito ir t.t., jei ne ES palūkanos būtų kosminės, palygink Euriborą ir Viliborą, jei negalėtum laisvai keliauti užsidirbti į ES, abejoju, ar minimalus atlyginimas siektų 600 litų“.

“Aš už, kadangi supaprastintos kelionės, nereikia vizų, laisva migracija, supaprastinta prekyba su ES, nėra muitų. Ir jau geriau būti Europos, negu Sovietų Sąjungoj”, - savo mintis dėsto kitas diskusijos dalyvis.

Dar vienas skaitytojas plačiau aprašo sritis, kur narystė ES Lietuvai ypač naudinga:

„Dauguma žmonių naudą suvokia labai siaura prasme ir tik tiek, kiek tai liečia juos asmeniškai. Todėl nemažai žmonių džiaugiasi Lietuvos naryste ES vien dėl jos finansinės paramos. O ji, reikia pripažinti, milžiniška (atsižvelgiant į jos proporciją Lietuvos nacionalinio biudžeto atžvilgiu). Tačiau papildomi finansai nėra nei vienintelė, nei esminė mūsų gaunama nauda, kuri šiek tiek detalizuojama toliau.

1. Lietuva yra maža valstybė, todėl jai ginti savo interesus šiandieninėje geopolitinėje arenoje yra labai sunku. Pavyzdžiui, interesus, kurie susiję su Rusijos kaimynyste. Buvimas ES nare leidžia tikėtis didesnės visos bendrijos paramos. Taip pat tai padeda geriau koordinuoti kitų, bendrą interesą ginančių, valstybių balsus. Visa tai ir mūsų balsui suteikia daugiau svorio, jis yra geriau atstovaujamas.

2. ES pagalba Lietuva gali realizuoti projektus, kurių pati niekada neįvykdytų arba neįvykdytų per protingą laiko tarpą. Tokie projektai - tai energetinės jungtys, europinis geležinkelis ir kt. Šie projektai mums yra strategiškai svarbūs siekiant integruotis į Europą ne tik de jure.

3. ES yra viena konstruktyviausių politinių jėgų pasaulyje. Ji puoselėja aukštus gyvenimo standartus ne tik tarp savo sienų, bet diegia atitinkamas vertybes globaliu mastu. Lietuva turi puikią galimybę perimti gerą labiausiai išsivysčiusių bei brandžios demokratijos ES narių praktiką.

4. Dėl pagrindinių užtikrinamų laisvių, ES piliečiai, taigi ir mes - lietuviai, turime nevaržomas galimybes pažinti "Senąjį" kontinentą. Europa yra turtinga savo istorine kultūra ir jos įvairove kaip joks kitas pasaulio regionas. Kiekvienas miestas čia vienas didelis istorinis paminklas. Todėl kiekvienas europietis turėtų savo gyvenime apkeliauti Europą ir susipažinti su savo gyvenamąja aplinka. Aplinka, kuri nesibaigia nacionalinėmis sienomis. ES tam suteikia beprecedentes sąlygas.

5. Vieninga rinka ir ekonomika be sienų skatina užsienio prekybą, skatina žinių ir kompetencijų mainus. Darbuotojams suteikia geresnes darbo rinkos, o darbdaviams - darbo jėgos rinkos paieškos galimybes. Visa tai prisideda prie užsienio investicijų atėjimo į Lietuvą. Prie viso to prisideda ir vieninga valiuta, kurią Lietuva, neabejoju, naudos kaip savą jau netolimoje ateityje.

Galima būtų dar nemažai dalykų paminėti (pavyzdžiui, ERASMUS). Tačiau nematau prasmės mėginti išvardinti viską, nes laikau, jog ES narystės nauda ir taip yra akivaizdi. Svarbiausia, jog narystė ES Lietuvą iš tiesų padarė Europos dalimi. Dalimi, kuri turi savo nuomonę ir turi galimybę tą nuomonę išsakyti. Kuri gali aktyviai dalyvauti regiono, kuriame gyvename, vystyme ir prisidėti prie jo plėtros taip, kaip tą plėtrą įsivaizduojame.

Be paminėtų privalumų daug kas įžvelgia tokį narystės ES trūkumą, kaip valstybės savarankiškumo praradimas. Vis gi, būdami ES tapome labiau atskaitingi likusioms bendrijos narėms. Tačiau to aš nelaikau blogu dalyku. Čia galioja panašūs principai, kaip ir valstybės valdyme taikomas valdžių padalijimas. Gerai, jog Europoje sprendimai priimami bendru sutarimu, o visų valstybių skirtingi interesai derinami ir koordinuojami. Tai neleidžia įsigalėti savivalei, o dažnai ir padeda rasti geriausią, labiausiai bendrą interesą tenkinantį (kas ypač svarbu mažoms valstybėms), sprendimą.

Privalu suprasti, jog šiandieniniame pasaulyje neegzistuoja visiška nepriklausomybė. Dėl užsienio prekybos, dėl tarptautinių paskolų, dėl darbo jėgos migracijos, dėl užsienio investicijų ir kt. visos modernios šiandienos valstybės yra itin priklausomos savitarpyje. Galima kalbėti tik apie suverenumą, tačiau ES suverenumu dalinasi visos jos narės ir tą daro proporcingai bei adekvačiai“.

Skaitytojai, tikintys, kad Europos Sąjunga Lietuvai atnešė daugiau žalos, nei naudos, pirmiausia akcentuoja emigravusius lietuvius ir Lietuvos, kaip valstybės, sumenkėjusias galimybes vienai spręsti jai svarbius klausimus.

Disksusijoje dalyvaujantis DELFI skaitytojas Tomas nurodo, kad Lietuvai nenaudinga būti ES nare, nes:

1. Praranda darbingo amžiaus žmones dėl emigracijos.
2. ES parama ugdo išlaikytinio kompleksą ir perspektyvoje yra žalinga.
3. ES vertybių sistema nedera su daugumos Lietuvos žmonių vertybių sistema, dėl ko auga priešiškumas ES politikai, mažėja tolerancija prievarta brukamoms idealogijoms.
4. Dėl diskriminacinės ES politikos naujokų atžvilgiu (pvz. tiesioginių išmokų žemdirbiams), Lietuva tampa Europos provinciale ir formuojasi valstybinio nevisavertiškumo kompleksas.
5. Lietuva praranda ekonominio savarankiškumo svertus (fiskalinė, muitų politika), todėl valstybė silpnėja."Lietuvai nėra jokios prasmės būti ES. Visų pirma, ES bando visą Europą įjungti į bendrą valstybę ( bendras mokestis, bendra valiuta, bendra kariuomenė. Anksčiau kalbėta net apie bendros vėliavos ir himno priėmimą). Taip pat ES sako, kad yra tolerantiška, bet tai yra grynas melas", - rašo kitas skaitytojas.

Dėkojame DELFI skaitytojams už nuomones!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją