Ministras pirmadienį paragino atidėti emocijas į šalį ir pabrėžė, kad derybos tarp ES ir JAV dėl laisvos prekybos sutarties bus vienas iš prioritetų Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu šių metų antrąjį pusmetį.

"ES tvirtai pasisako už žmogaus teisių, piliečių asmens privatumo gerbimą. Suprantama, kad pasirodžiusi informacija sukėlė susirūpinimą. Tačiau sąjungininkai visus kilusius klausimus turi kruopščiai išsiaiškinti", - sakė L.Linkevičius.

Ministras teigė "nemanantis, kad labai produktyvu viešoje erdvėje diskutuoti apie spaudos pranešimus arba apie klasifikuotus dokumentus, kurių niekas nematė".

Jis priminė, kad iš karto pasirodžius informacijai ES išorės politikos vadovė Catherine Ashton kreipėsi į JAV institucijas Briuselyje, tiek ir Vašingtone, prašydama patikrinti faktus ir įmanomai greičiau pateikti paaiškinimus, ir teigė tikįs, kad taip ir bus padaryta.

"Neturi nukentėti tvirti tiek politiniai, tiek ir ekonominiai ES ir JAV santykiai. O Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) parengimas yra vienas svarbiausių ateities uždavinių, be abejo, vienas prioritetų mūsų pirmininkavimo metu. Jis suteiks tiesioginės naudos mūsų šalių ekonomikoms, sąlygos 0,4-0,5 procento BVP augima tiek ES, tiek ir JAV. Būtų geriausia leisti nurimti emocijoms ir dalykiškai išsiaiškinti kilusias problemas", - BNS sakė ministras.

ES pareikalavo Vašingtono pasiaiškinti dėl Vokietijos savaitraščio "Der Spiegel" straipsnio, kuriame teigiama, kad Bendrijos biurai Briuselyje, Niujorke ir Vašingtone yra šnipinėjami Amerikos žvalgybos.

ES biurų Briuselyje telefonai ir kompiuteriniai tinklai buvo šnipinėjami JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) pagal programą PRISM, rašo "Der Spiegel", remdamasis naujais dokumentais, kuriuos nutekino iš Amerikos pabėgęs buvęs žvalgybininkas Edwardas Snowdenas.

Kai kurie Europos politikai skandalo įkarštyje išsakė abejonių, ar dėl šio skandalo nežlugs ES ir JAV derybos dėl laisvos prekybos sutarties.