Kritikuodama abiejų šalių sprendimus 2010 m. vienašališkai padidinti savo skumbrių žvejybos kvotas, M. Damanaki sakė iš 27 ES žemės ūkio ministrų, susitinkančių Briuselyje, gavusi „pilnus įgaliojimus“ derėtis su Islandija ir Farerų salomis.

„Nesieksime susitarimo bet kokia kaina“, - sakė ji. Jei reikalavimai bus per dideli, „mes pasirengę veikti, ypač kalbant apie mūsų kasmetinius susitarimus su šiomis šalimis“ dėl kitų žuvų rūšių.

Derybos dėl ilgalaikės sutarties turėtų būti atnaujintos spalio mėnesį.
Argumentuodamos tuo, kad klimato atšilimas sąlygojo žuvų migraciją, Islandija ir Farerų salos, autonominė Danijos provincija, padidino savo skumbrių žvejybos kvotas atitinkamai iki 130 tūkst. tonų bei 85 tūkst. tonų.

Įprastinė Islandijos kvota yra 2 tūkst. tonų. Farerų salų pačių nusistatyta kvota yra tris kartus didesnė negu ta, kuri galiojo visą pastarąjį dešimtmetį.

Šių šalių veiksmai supykdė Škotijos ir Norvegijos žvejus, o tarptautinė aplinkosaugos organizacija „WWF“ teigia, kad jų pakeltos kvotos gerokai viršija saugiu laikomą žvejybos lygį, nekenkiantį žuvų ištekliams.
Beje, M. Damanaki teigia, kad Europos Komisija nesieja šio ginčo su derybomis dėl galimo Islandijos stojimo į ES.