Vokietijoje vyksta tyrimas dėl galimo pinigų plovimo bei mokesčių vengimo, susijusio su aktyvais, kurie, remiantis išankstine informacija, priklauso Ukrainos milijardieriui S. Kurčenkai. Tyrimą atlieka Rytų Vokietijos Tiuringijos žemės Gėros miesto prokuratūra. Kaip praneša DW, tiriama šioje Vokietijos žemėje registruotų įmonių „Sparschwein Gas GmbH“ ir „Sparschwein Gas Handels GmbH“ veikla. Šios įmonės valdo 170 degalinių tinklą, kuriose prekiaujama suskystintomis dujomis automobiliams. Didžioji dalis degalinių yra buvusios Vokietijos Demokratinės Respublikos žemėse.

„Pareiškimas iš Ukrainos piliečio dėl įtarimų dėl pinigų plovimo bei mokesčių vengimo buvo gautas dar 2013 m. lapkričio mėn.“, - pranešė prokuratūros atstovai. „Sparschwein“ degalinės priklauso SEPEK grupei, kurios stebėjimo tarybos vadovo postą užima Sergejus Kurčenka. Šią informaciją prieš keletą mėnesių patvirtino pati SEPEK grupė.

Jaunasis milijardierius užsiima pinigų plovimu?

Būdamas vos 28-erių metų S. Kurčenka yra pasiekęs aukštumų verslo pasaulyje. Charkovo politechnikos instituto absolventas, vėliau studijavęs Nacionalinėje teisės akademijoje, per keletą metų tapo vienu turtingiausių Ukrainos piliečių. Kijevo žurnalas „Korrespondent“ įvertino S. Kurčenkos turtą 2,4 mlrd. eurų (8,29 mlrd. litų). Remiantis oficialiais duomenimis, šiuos turtus jis uždirbo vykdydamas veiklą nekilnojamojo turto ir naftos produktų prekybos srityse. 2012 m. S. Kurčenka įsigijo Charkovo futbolo klubą „Metallist“. Ukrainos žiniasklaida linkusi vadinti S. Kurčenką po opozicijos protestų į Rusiją pabėgusio V. Janukovyčiaus šeimos pinigine. Teigiama, kad šiuo metu pats S. Kurčenka taip pat yra išvykęs į Rusiją.

Pasikeitus Ukrainos valdžiai dėl ši verslininko vykdomos veiklos taip pat buvo pradėtas tyrimas. Ukrainos generalinės prokuratūros teigimu, S. Kurčenka susikrovė turtus užsitikrinęs V. Janukovyčiaus paramą. Prokuratūros pateikiamais duomenimis, vien 2013 m. dėl neteisėtų šio verslininko atliktų suskystintų dujų operacijų valstybė patyrė milijardinius nuostolius. SEPEK grupė šiuos kaltinimus neigia bei tvirtina, jog jie yra politiškai motyvuoti.

Kam priklauso degalinės Vokietijoje?

Šiuo metu dėl S. Kurčenkos veiklos atliekamas tyrimas ir Europos Sąjungoje. Šių metų kovo mėn. pradžioje jo pavardė atsidūrė asmenų, kurių lėšos ES bankuose turėtų būti įšaldomos remiantis teisėsaugos institucijų kaltinimais dėl neteisėto praturtėjimo bei lėšų nutekinimo į užsienį, sąrašą.

„Visi pinigai bei ekonominiai resursai, priklausantys šiems asmenims, jų valdomi ar susiję su šiems asmenims priklausančiomis įmonėmis, bus įšaldomi“, - teigiama kovo 3 d. ES Tarybos sprendime. Jei atlikus tyrimą bus patvirtinta, jog nusikaltimai buvo įvykdyti, šios lėšos gali būti konfiskuojamos.

Ar ukrainiečiai gali tikėtis, jog Vokietija ir kitos ES šalys narės grąžins Ukrainai pinigus, kuriuos į užsienį nutekino buvusi šalies valdžia? Teisininkų įsitikinimu, tai padaryti lengva tikrai nebus.

„Esame šio tyrimo pradžioje“, - pareiškė Tiuringijos žemės Gėros prokuratūros atstovai. „Šiuo metu ketiname kreiptis į Ukrainos prokuratūrą prašydami pateikti informaciją“. Pirmoji problema, su kuria susidurta, - įrodymas, jog „Sparschweingas“ degalinių įsigijimas susijęs su S. Kurčenka. Po to teks įrodyti, jog šiems sandoriams buvo panaudoti „nešvarūs“ pinigai.

Pėdsakai veda į Austriją

S. Kurčenkos šeimos narių pavardės „Sparschwein“ degalinių pirkimo dokumentuose nėra nurodomos. Šių degalinių savininke tapo Nyderlanduose registruota įmonė „Stichting Depositary Donau Investment Fund“.

Neatmetama galimybė, jog Vokietija atlikdama tyrimą bendradarbiaus su Austrijos ir Šveicarijos teisėsaugos institucijomis. Manoma, kad svarbus vaidmuo kuriant „švarų“ S. Kurčnekos verslą teko Vienoje registruotai įmonei „LPG Trading“. Ši įmonė buvo įsteigta prekybai suskystintomis dujomis.

Remiantis „LPG Trading“ internetinėje svetainėje pateikiama informacija, Austrijoje taip pat buvo ketinama kurti degalinių tinklą. Kaip teigiama įmonės internetinėje svetainėje, pagrindinė šios įmonės veikla – prekyba suskystintomis gamtinėmis dujomis iš Rusijos ir Kazachstano.

Buvusio Ukrainos ministro pirmininko sūnus

Vienos prokuratūra patvirtino, jog atliekamas tyrimas, susijęs su buvusiais Ukrainos valdininkais bei verslininkais, kuriems ES taiko sankcijas. „LPG Trading“ vykdomasis direktorius Christophas Gergas jau davė parodymus. C. Gergas užima kelių Austrijoje registruotų įmonių direktoriaus postus. Šias įmones galimai valdo Ukrainos verslininkai. Tačiau Vienos prokuratūros atstovai patikino, jog nėra atliekamas tyrimas nei dėl S. Kurčenkos, nei dėl „LPG Trading“. Pats C. Gergas atsisakė komentuoti situaciją.

Remiantis Ukrainos fondų rinkos SMIDA pateikiamais duomenimis, C. Gergui priklauso Ukrainoje registruota oro linijų bendrovė „Air Onix“, gamykla „Metallist“ bei statybų įmonė „Gruppa razvitije“. Remiantis leidinio „Ukrainskaja pravda“ išplatinta informacija, šios įmonės susijusios su buvusio Ukrainos ministro pirmininko Nikolajaus Azarovo sūnumi Aleksejumi Azarovu.