Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija, kurias palaiko Suomija ir Nyderlandai pareiškė Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barroso, jog ES biudžetas turėtų būti įšaldytas 2013 metų lygyje, mat ateinančiais metais Bendrijos šalys pradės derybas dėl 2014-2020 metų biudžeto.

Laiškas, kurį pasirašė britų premjeras Davidas Cameronas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, taip pat Nyderlandų premjeras Markas Rutte ir Suomijos vyriausybės vadovė Mari Kiviniemi, buvo išsiųstas iš D. Camerono biuro Londone.

Lyderiai sako, kad kitas ES biudžeto išlaidų etapas prasideda tuo metu, kai 27 bloko šalys ėmėsi "nepaprastų pastangų išvalyti viešuosius finansus", mažindamos tarptautinius įsiskolinimus ir biudžetų deficitus iki priimtino lygio.

ES finansai "negali būti išimtimi", mėginant "suvaldyti" jos narių viešąsias išlaidas.

"Atsižvelgiant į tai, įsipareigojimų asignavimai per ateinantį kelerių metų finansinį laikotarpį neturėtų viršyti 2013 metų lygio, o augimo lygis - neviršyti infliacijos", - sakoma laiške Europos Komisijai.
Ši formuluotė iš esmės reiškia biudžeto įšaldymą.

"Ambicingas Europos politikos priemones mūsų piliečiams bus įmanoma įgyvendinti, jeigu mūsų išlaidų kiekis bus stabilus, - pabrėžė lyderiai. - Dėl to reikia geriau naudoti (šiuo metu) prieinamas lėšas. Ateinančiais metais Europos Sąjungos laukiantis iššūkis - išleisti ne daugiau, o geriau."