Žurnalistai ir bendruomenių vadovai nuolat apgailestauja, kad Didžioji Britanija neturi žemyninei Europai būdingos „kavinių kultūros", skelbia "EuObserver".

Tačiau remiantis naujausiais Europos Komisijos duomenimis, terminas „be saiko girtaujanti Didžioji Britanija" nėra toks tikslus, kaip „be saiko girtaujanti Rumunija", kadangi nemaža dalis keturių šalių (Austrijos, Vokietijos, Airijos ir Rumunijos) gyventojų nuolat išgeria daugiau nei penkis gėrimus per vakarą, o tai yra atitinka besaikio girtavimo apibūdinimą.

Ispanija ir Graikija, kuriose daugiau kavinių ir barų, taip pat pasiekė aukštą gėrimo lygį.

„Dažnas besaikis gėrimas neapsiriboja nei vienu konkrečiu ES regionu", - parodė tyrimas, kuriame dalyvavo 27 tūkst. žmonių. Tyrimas buvo įvykdytas praėjusių metų spalio mėn. ir trečiadienį publikuotas ES apklausų tarnybos „Eurobarometer".

Tačiau remiantis ES duomenimis, atrodo, kad Airija, turinti panašią į Didžiosios Britanijos reputaciją, tokio įvertinimo sulaukia pelnytai.

Didžiausias dažnai be saiko geriančių žmonių rodiklis yra Airijoje(44 proc.), šiek tiek mažesnis Rumunijoje (39 proc.), Vokietijoje ir Austrijoje (36 proc.).

Nors ir nėra pačioje lėbautojų lentelių viršūnėje, tačiau Didžiosios Britanijos įvertinimas vis tiek gana aukštas - 34 proc. Toks pat rodiklis yra Ispanijoje ir Graikijoje.

Tuo pat metu Austrijoje, Belgijoje, Airijoje, Liuksemburge, Slovakijoje ir Ispanijoje pastebėta, kad sumažėjo žmonių, bent kartą per savaitę išgeriančių penkis ar daugiau gėrimų.

Tačiau saulėtose šalyse (Kipre, Graikijoje ir Portugalijoje), kur daug kavinių ir terasų, besaikio gėrimo rodiklis padidėjo. Lietuvoje, kur klimatas vėsesnis, šis rodiklis taip pat padidėjo.