Kaip rašo „Euractiv“, darbuotojų komandiravimo direktyva, kurią gruodžio 9 d. priėmė Europos Sąjungos (ES) šalių narių darbo ir socialinių reikalų ministrai, atsidūrė Prancūzijos rinkimų į EP kampanijos dėmesio centre.

Gruodžio 11 d. plenarinės EP sesijos Strasbūre metu šis klausimas sukėlė pykčio kupiną pokalbį tarp EP Užimtumo ir socialinių reikalų komiteto pirmininkės Pervenche Beres ir ultradešiniesiems atstovaujančios EP narės M. Le Pen.

„Pakeista ar ne, ji lieka tokia pati“, - konferencijos metu pasakė Marine Le Pen, pavadindama šią direktyvą „keliančia siaubą tiksinčia bomba“ socialinei sanglaudai, todėl, jos nuomone, turėtų būti visiškai panaikinta.

Šio dokumento kompromisinis tekstas – tai 18 mėnesių trukusių derybų EP Užimtumo ir socialinių reikalų komitete rezultatas.

„Kompromiso ieškojimas dėl šio klausimo, kai iš vienos pusės yra valstybės, iš kurių atvyksta komandiruojami darbuotojai, o iš kitos – priimančios valstybės, nėra lengva užduotis“, - sakė centro dešiniesiems priklausanti EP narė bei Užimtumo ir socialinių reikalų komiteto narė Elisabeth Morin Chartier, išreikdama abejones dėl M. Le Pen teisės kalbėti apie tai.

„Ji yra komiteto narė, tačiau nesame jos matę nė viename iš susirinkimų. Ji nėra pateikusi nė vienos pataisos. Kaip ji gali panaudoti šią temą savo kampanijai?“, - klausė EP narė E. Morin Chartier.

Remiantis www.votewatch.eu pateiktais duomenimis, M. Le Pen dalyvavimas parlamentinėje veikloje vienas prasčiausių – ji užima 684 vietą iš 764 EP narių, vertinant dalyvavimą, tuo tarpu P. Beres patenka į pirmąjį lankomumo sąrašo ketvirtį.

Tiek E. Morin Chartier, tiek ir P. Beres pažymėjo, kad ši direktyva palankesnė Prancūzijai nei kuriai kitas ES šaliai. Skaičiuojama, kad 180 000 Prancūzijos piliečių yra emigravę į kitas ES šalis darbo reikalais, tuo tarpu komandiruojamų darbuotojų, atvykstančių į Prancūziją, skaičius mažesnis.
E. Morin Chartier nuomone, svarbu veikti greitai, kad Europos Sąjungos Tarybos (ET) pasiektas kompromisas būtų priimtas.

„Mes nusiuntėme užklausą ES pirmininkaujančiai Lietuvai, kad šis klausimas būtų patalpintas į darbotvarkę gruodžio mėn., tačiau tai padaryti anksčiausiai bus įmanoma tik sausio mėn. Privalome redaguoti šią direktyvą pagal galiojančius įstatymų aktus. Tai esminis klausimas Europos visuomenei“, - patikino E. Mrin Chartier.

Debatai vyksta dėl kontrolės modalumo. Už vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Michelis Barnier praėjusią savaitę pateikė siūlymą sukurti Europos komandiruojamų darbuotojų priežiūros tarnybą. Didžioji EP narių dalis pritaria šiai idėjai.

„Prancūzija privalo priimti visas ES plėtimosi pasekmes: rinkos yra atviros, prekių ir žmonių judėjimas vystosi greitai, tuo tarpu konkrečioms profesijoms skirtas reglamentavimas pritaikomas ne taip gretai“, - gruodžio 12 d. rašė transporto įmonės „Norbert-Dentressengle“ generalinis direktorius Herve Montjotinas.