Europos Komisijos siūlymą pratęsti esamo reikalavimo ES valstybėms taikyti minimalų standartinį 15 procento PVM tarifą galiojimą penkeriems metams Europos Parlamentas svarstys plenarinėje sesijoje Strasbūre lapkričio pabaigoje.

Mažesnis tarifas gali būti taikomas tik jei vyriausybės nustato lengvatas atskiroms prekėms ar paslaugoms.

Komisija siūlo, kad galiojimą pratęsianti nuostata įsigaliotų nuo 2011 metų pradžios, jos galiojimas baigtųsi 2015 metų pabaigoje.

Pasak EK, nė viena valstybė narė nepateikė prieštaravimų dėl standartinio PVM tarifo galiojimo laikotarpio pratęsimo, o labiau suderinti PVM tarifai esą teikia naudos, nes šalims lengviau konkuruoti.

Pasak EP sesijoje ketinančio šį klausimą pristatyti Ekonomikos ir pinigų politikos komiteto atstovo Davido Casos, komitete apsilankęs eurokomisaras Algirdas Šemeta pranešė, kad EK pradės rengti Žaliąją knygą dėl PVM sistemos peržiūros, įskaitant PVM taikymo sritį ir išimtis.

Pasak D.Casos, galiojanti PVM sistema, kuri tampa vis sudėtingesnė ne tik tarifų atžvilgiu, atsilieka nuo vidaus rinkos pažangos, dėl to ypač smulkiosios ir vidutinės įmonės patenka į nepalankią padėtį. Be to, pasak jo, šiuo metu įgyvendinama PVM sistema turi silpnų vietų, kuriomis pasinaudojama sukčiavimo tikslais, o tai kainuoja milijardus eurų mokestinių įplaukų.

EK dokumente pabrėžiama, kad reikia neleisti, kad dėl didėjančių standartinių PVM tarifų skirtumų skirtingose ES narėse nesutriktų pusiausvyra, nebūtų iškraipyta konkurencija.

Lietuvoje prasidėjus ekonomikos nuosmukiui standartinis tarifas per kelis kartus buvo pakeltas nuo 18 procentų iki 21 procento, panaikinta dauguma lengvatų. Pirkėjai iš Lietuvos buvo pamėgę apsipirkti Lenkijoje, kurioje standartinis PVM tarifas siekia 22 procentus, bet taikoma daug lengvatų maisto ir kitiems produktams.

Prieš beveik kelis dešimtmečius priimtoje direktyvoje nurodyta, kad nuo 1993 m. sausio 1 dienos ES nustatytas standartinis PVM tarifas negali būti mažesnis kaip 15 proc. Nuo to laiko šios nuostatos galiojimas buvo pratęstas keturis kartus, paskutinį kartą iki 2010 metų pabaigos.

Be to, valstybės narės įsipareigoja stengtis, kad standartinis PVM tarifas jų šalyse nebūtų didesnis nei 25 procentai.

Anot EK, minimalus 15 proc. tarifas taikomas dvejose valstybėse narėse (Kipre ir Liuksemburge), o 25 proc. – trijose valstybėse narėse (Danijoje, Vengrijoje ir Švedijoje).


Standartiniai PVM tarifai valstybėse narėse, procentai

Airija 21
Austrija 20
Belgija 21
Bulgarija 20
Čekija 20
Danija 25
Estija 20
Graikija 23
Ispanija 18
Italija 20
Jungtinė Karalystė 17,5
Kipras 15
Latvija 21
Lenkija 22
Lietuva 21
Liuksemburgas 15
Malta 18
Nyderlandai 19
Portugalija 21
Prancūzija 19,6
Rumunija 24
Slovakija 19
Slovėnija 20
Suomija 23
Švedija 25
Vengrija 25
Vokietija 19

Šaltinis: Europos Parlamentas