„Mes labai nenorėtume imtis atsakomųjų priemonių. Tikiuosi, kad to daryti neprireiks“, - po susitikimo su Baltarusijos ir Kazachstano vadovais kalbėdamasis su žurnalistais pareiškė V. Putinas.

„Tačiau jei ši situacija tęsis ir toliau, be jokios abejonės, mes svarstysime įmones, kurios vykdo veiklą pagrindiniuose Rusijos ekonomikos sektoriuose, įskaitant ir energetiką“, - patikino jis.

Kaip rašo „Euractiv“, balandžio 28 d. JAV pranešė, jog imasi naujų sankcijų prieš verslo subjektų vadovus ir įmones, artimas V. Putino aplinkai. Balandžio 29 d. Europos Sąjunga (ES) į juodąjį sankcijų sąrašą įtraukė dar 15 pavardžių – šiems asmenims nebus išduodamos vizos, o jų lėšos bus įšaldomos.

„Kalbant apie antrąjį sankcijų paketą, nėra aišku, su kuo jos yra siejamos, jos neturi ryšio su tuo, kas šuo metu vyksta Ukrainoje ir Rusijoje“, - sakė V. Putinas.

Glaudūs ryšiai

Nors keletas Vakarų naftos įmonių pastaraisiais metais dėl sudėtingo verslo klimato nutraukė veiklą Rusijoje, JAV įmonę „Exxon Mobil“, „Chevron“ korporaciją bei britų naftos milžinę BP su Rusija sieja glaudūs ryšiai.

Valstybės valdomos įmonės „Rosneft“ vadovo Igorio Sechino pavardė buvo įtraukta į naujausių JAV sankcijų sąrašą, tačiau jo vadovaujama įmonė į šį sąrašą nepateko. 18,5 proc. „Rosneft“ akcijų valdo BP.

2013 m. pabaigoje Rusijos Tolimųjų Rytų regiono Sachalino saloje „Exxon Mobil“ tinklui priklausantis žemės plotas sudarė 34 tūkst. hektarų. Bendras užsienio valstybėse esantis „Kara“ ir „Black Seas“ įmonėms jungtinės veiklos sutarčių pagrindu priklausantis žemės plotas 2013 m. pabaigoje siekė 4,52 mln. hektarų. Šioms dviem įmonėms taip pat pagal bendros veiklos sutartis priklauso teisė į sunkiai išgaunamos naftos telkinių Vakarų Sibiro regione vystymą.

2013 m. kovo mėn. „Rosneft“ padalinys „Neftegaz“ įsigijo 30 proc. „Exxon“ priklausančių Meksikos įlankoje esančių giluminių vandenų ištyrimo blokų akcijų.

„Exxon Mobil“ atsisakė komentuoti pastarąjį V. Putino pareiškimą.

Tuo tarpu „Chevron“ korporacijai priklauso 15 proc. Kaspijos jūros dujotiekio akcijų. Šiuo dujotiekiu nafta iš Kazachstano per Rusijos teritoriją toliau transportuojama Juodosios jūros dugnu. Taip pat „Chevron“ korporacija Rusijoje prekiauja tepalais, kurie naudojami laivų ir žemės ūkio technikos gamybos sektoriuose.

„Chevron“ taip pat atsisakė komentuoti pastarąjį V. Putino pareiškimą, tačiau patikino atidžiai stebinti šį regioną.

Be to, V. Putinas pakartotinai pažėrė kaltinimus JAV dėl Ukrainos krizės organizavimo, paragino Kijevą ir prorusiškus protestuotojus gerbti šių metų balandžio 17 d. priimtą Ženevos susitarimą, skirtą mažinti įtampą, bei sėsti prie derybų stalo.

Į kosminę erdvę pasitelkus batutą?

Tuo tarpu Rusijos ministro pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas, kurio taip pat pavardė įtraukta į JAV asmenų, kuriems draudžiama įvažiuoti į JAV teritoriją, bei kurių lėšos yra įšaldomos, sąrašą, pareiškė, kad NASA galės siųsti savo astronautus į Tarptautinę kosminę stotį pasitelkusi batutą.

Pasibaigus JAV daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programai, europietiškų palydovų paleidimui ir NASA astronautų gabenimui naudojamos rusiškos raketos.