Lietuvos, kuri šiuo metu pirmininkauja bendrijai, vadovė penktadienį sakė, kad Ukraina turės įvykdyti kai kurias svarbias reformas, kad galėtų lapkritį pasirašyti su ES asociacijos sutartį.

Tarp keliamų sąlygų minimas ir reikalavimas išspręsti klausimą dėl J.Tymošenko, kurios kalinimą Vakarų šalys laiko politiškai motyvuotu.

„To neatlikus parašo (ant asociacijos sutarties) nebus, ir noriu pasakyti labai aiškiai – neturi būti iliuzijų, kad pakaks tik truputėlį kažką nuveikti“, – D.Grybauskaitė sakė anglų kalba per tarptautinę spaudos konferenciją, skirtą Ukrainos pastangoms integruotis su Vakarų valstybėmis.

Rusija priešinasi šiai sutarčiai ir nori persivilioti Kijevą į Maskvos vadovaujamą ekonominę bendriją – Muitų sąjungą.

Pastaruoju metu Rusija didino spaudimą Kijevui, siekdama priversti jų atsisakyti sutarties su ES, trikdydama prekių įvežimą iš Ukrainos, o dėl tokių veiksmų smarkiai nukentėjo šalies verslo įmonės.

Tačiau ES pareigūnai penktadienį tvirtino, kad Europos solidarumas su Ukraina Rusijos spaudimo akivaizdoje neatleidžia Kijevo nuo pareigos paleisti J.Tymošenko.

„Nėra jokios priežasties keisti šią poziciją – netgi vien dėl trečiųjų šalių spaudimo“, – pažymėjo D.Grybauskaitė.

V. Janukovyčius: dar nepasakėme nei taip, nei ne

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius, kuris yra ilgametis J.Tymošenko priešininkas, atsisakė įsipareigoti paleisti ekspremjerę arba sutikti su šiuo metu diskutuojama galimybę išleisti ją gydytis į Vokietiją dėl nugaros skausmų.

„Mes dedame pastangas; šiandien žiūrime, kaip spręsti šį itin sudėtingą klausimą dėl Tymošenko, – V.Janukovyčius sakė per konferenciją. – Mes dar nepasakėme nei taip, nei ne.“