Kalbos dėl D. Britanijos 40 metų trukusių santykių su ES nutraukimo prasidėjo šių metų sausio mėn., kai Jungtinės Karalystės (JK) ministras pirmininkas Davidas Cameronas paskelbė svarstysiantis naująjį JK vaidmenį ES bei pažadėjo iki 2017 m. surengti referendumą tam, kad paklaustų, ar rinkėjai nori likti ES, ar nori ją palikti.

Kaip rašo „EurActiv“, iš 415 tyrimų bendrovės „YouGov“ apklaustų verslo įmonių, 78 proc. mano, jog būtų geriausia likti ES, 10 proc. pasisakė už išstojimą iš ES, o 12 proc. nebuvo tikri dėl savo nuomonės.

Kito atlikto tyrimo duomenimis, kurie buvo paskelbti rugsėjo 10 d., jei referendumas būtų surengtas dabar, 43 proc. britų rinktųsi išstojimą, o 39 proc. palaikytų likimą ES. Šio tyrimo rezultatai atitinka kitus pastaruoju metu atliktus tyrimus, kuriuose išstojimą palaikančiųjų buvo šiek tiek daugiau nei tam prieštaraujančių.

Didžiausios JK darbuotojų sąjungos – Britų pramonės konfederacijos užsakymu „YouGov“ įmonės atlikto tyrimo duomenimis, du trečdaliai D. Britanijos įmonių laikosi nuomonės, jog išstojimas iš ES pakenktų prekybai su ES rinkomis.

47 proc. teigė, jog išstojus iš ES taptų sunkiau rasti kvalifikuotų darbuotojų ir tik 3 proc. pasakė manantys, kad tai padaryti taptų lengviau. Šiek tiek daugiau nei pusė teigė, jog tai pakenktų konkurencingumui, o 13 proc. nuomone, tai konkurencingumui padėtų.

Abejonės dėl atlikto tyrimo rezultatų bus reiškiamos euroskeptikų, kurie mano, jog D. Britanijos ekonomika galėtų suklestėti išstojusi iš ES iš dalies dėl naujų prekybinių susitarimų bei didesnio lankstumo.
Šis tyrimas buvo atliekamas visoje D. Britanijoje nuo birželio 13 d. iki liepos 30 d. ir apėmė skirtingo dydžio ir skirtinguose sektoriuose dirbančias įmones.