Prie Rusijos prisijungus Krymo regionui, kovo 20–21 d. Briuselyje rengiamas viršūnių susitikimas, skirtas aptarti galimybes, kaip ES galėtų sumažinti priklausomybę nuo iš Rusijos per Ukrainos teritoriją tiekiamų gamtinių dujų.

Kaip rašo „Euractiv“, 20 ES šalys narės taip pat ketina aptarti galimybes tiekti dujas Ukrainai, jei Rusija nutrauktų dujų tiekimą šiai valstybei. Manoma, kad Europos Komisijos (EK) iki šių metų birželio mėn. bus paprašyta atlikti detalų ES energetinio saugumo tyrimą.

Šiame oficialiame JK dokumente, pateiktame kitų ES šalių vyriausybėms, aptariamas 25 metų planas bei priemonės, kurių turėtų būti imtasi artimiausiu metu.

Dokumente teigiama, kad kovo 20–21 d. viršūnių susitikimo metu turėtų būti aptarti koordinuoti ir operatyvūs veiksmai, kurių turėtų būti imtasi tam, kad būtų sumažinta energetinė priklausomybė nuo Rusijos.
Viršūnių susitikimo metu ES valstybių narių vadovai taip pat rengiasi aptarti galimą atsaką į Krymo krizę, augančių abejonių dėl to, ar ES yra pakankamai vieninga tam, kad imtųsi rimtų sankcijų prieš Maskvą taikymo, kontekste.

Tačiau ES jau ėmėsi energetikos išteklių diversifikavimo, reaguodama į ankstesnes krizes, kai Rusija buvo nutraukusi dujų tiekimą Ukrainai.
ES remia naujo Adrijos jūros dujotiekio tiesimą, kuriuo ketinama tiekti dujas iš Azerbaidžano bei gerina infrastruktūrą, skirtą tiekti dujas iš ES į Ukrainą.

Tačiau analitikai teigia, kad jei Rusija nutrauktų gamtinių dujų tiekimą, ES vis dėlto susidurtų su nemenkais sunkumais.

JK vyriausybiniame dokumente teigiama, kad dujų iš Irako gabenimo į ES galimybių tyrimas turėtų vykti sparčiau, taip pat turėtų būti padidintas bendradarbiavimas ir su kitais strateginiais partneriais.
ES ir JAV derybos dėl energetikos turėtų apimti gamtinių dujų eksportavimo iš JAV į ES klausimą, taip pat šis klausimas turėtų būti apžvelgtas derybose dėl Transatlantinės prekybos sutarties sudarymo.
JAV pradėjo licencijų suskystintų gamtinių dujų eksportui išdavimą, tačiau šis procesas vyksta gana lėtai dėl politiškai jautrių temų, susijusių su didžiosios gamtinių dujų dalies palikimu JAV vidaus rinkai.

Kaip teigia analitikai, patrauklia JAV eksportuojamų dujų kryptimi galėtų tapti Azija, kur dujų kainos yra didesnės nei ES, nors net ir ribotas dujų eksportas į ES galėtų būti naudingas.

Tik nedidelį kiekį dujų per Europos kontinentinį dujotiekį iš Rusijos importuojanti JK siūlo dujų importą iš JAV kaip vieną iš būdų, skirtų energetinės priklausomybės nuo Rusijos mažinimui.

Be to, JK ragina ES institucijas padėti ES šalims narėms išnaudoti jų pačių turimus resursus, parengiant vieningos liberalizuotos energetikos rinkos teisinę bazę bei skiriant tikslinę finansinę pagalbą.

JK jau sėkmingai vykdė lobistinę veiklą, nukreiptą prieš varginantį ES teisės aktą, galėjusį sutrukdyti šios šalies siekiui vystyti skalūnų dujų gavybą.

Kartu su Prancūzijos elektros tiekimo įmone EDF, JK ketina statyti naują atominę elektrinę, tačiau EK kilo abejonių, jog JK planai finansuoti naujos atominės elektrinės statybos darbus gali pažeisti ES teisės aktą dėl konkurencingumo.