Kasmetinio Europos Komisijos būstinėje vykstančio ES pasiuntinių susirinkimo pradžioje pasakyta kalba pradėjo santūrią Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) atidarymo ceremoniją.

„Dalyviai buvo nustebinti jautraus C.Ashton pasakojimo apie savo 10 mėnesių trukusią kelionę. Ji nesinaudojo užrašais ir rodė nuotraukas, vaizduojančias skurdžią Kinijos kaimų aplinką bei save, įamžintą su apkabintu Haičio vaiku“, - pasakojo renginyje dalyvavęs šaltinis.

„Ji nedelsdama perėjo prie svarbiausių klausimų apie ES 28 (27 valstybės narių ir EIVT) glaudų bendradarbiavimą, klimato kaitos problemas, santykių su pagrindine ES partnere JAV gerinimą, strateginius partnerius, ypatingai Kiniją, ir svarbą suformuoti ES darbotvarkę Kinijos klausimais“, - skelbia šaltinis.

„C.Ashton taip iškėlė išteklių klausimą – kaip galėtume padaryti daugiau su mažesnėmis investicijomis. Ministrė pabrėžė, kad laikas, kurį išgyvename, nėra lengvas, todėl jos vadovaujamai EIVT finansiniai sunkumai taip pat nesvetimi“.

„WikiLeaks“ neišvengė

Šaltinio duomenimis, renginio metu „WikiLeaks“ tema oficialiai nebuvo minima, tačiau su tinklapyje paskelbta slapta medžiaga susijusių klausimų nepavyko išvengti per C.Ashton užduotų klausimų ir atsakymų sesiją. „Ji teigė, kad paviešinti slaptieji dokumentai rodo, kaip iš tikrųjų JAV bendradarbiauja su kitomis šalimis, kaip įrodo sąmokslo teorijų kūrėjų neteisumą“, - sakė šaltinis.

„Įsigaliojo lyčių pusiausvyra. Atsižvelgiant į tai, kad C.Achton komandoje dominuoja vyrai, pastarieji džiaugėsi, kad Cathy šioje srityje patobulėjo“, - sakė dar vienas renginyje dalyvavęs šaltinis.

Sesijoje, kuri prasidėjo trečiadienį ir tęsis iki penktadienio 17 val. Briuselio laiku, pranešimus skaitė EK pirmininkas Jose Manuelis Barroso, EP prezidentas Jerzy Buzekas ir du C.Ashton aukščiausieji vadovai - Prancūzijos EIVT generalinis sekretorius Pierre Vimontas ir Airijos EIVT administracijos vadovas Davidas O'Sullivanas. ES Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy ir du C.Ashton generaliniai sekretoriai Helga Schmid bei Maciej Popowskis savo kalbas pristatys šiandien.

Taip pat laukiama komisarų Kristalinos Georgievos (pagalba), Karlo de Guchto (prekyba) ir Stefano Fuele (plėtra) pasisakymų.