Tik vieninteliam iš trylikos buvusių Lietuvos europarlamentarų pavyko gauti įtakingas ir pelningas pareigas tėvynėje, o devyni, neperrinkti naujai kadencijai, nors ir narsiai kalba, kad ilgesio buvusiai briuselietiškai ir strasbūrietiškai prabangai nejaučia, tačiau sunkiai pritampa Lietuvoje.

Verslo partneriams nerūpi „briuselietiška“ praeitis

Darbo partijai Europarlamente atstovavusi Jolanta Dičkutė ėmėsi ankstesnės profesinės veiklos. Medikės diplomą turinti J.Dičkutė, iki 2004-ųjų, kai tapo EP nare, rengusi įvairius visuomenės sveikatos projektus, dabar yra Etinių farmacijos kompanijų asociacijos direktorė.

„Įgyta patirtis, be abejo, man suteikia privalumų. Tačiau nepasakyčiau, kad turėtas europarlamentarės mandatas padeda arba, atvirkščiai, kliudo profesinei veiklai. Daugelis žmonių, su kuriais bendrauju, net nežino, kad prieš penkerius su puse metų buvau išrinkta į Europos Parlamentą“, - „Ūkininko patarėjui“ tvirtino J.Dičkutė. Ji pabrėžė, kad dabar domisi tik tais Europarlamento sprendimais, kurie svarbūs jos dabartinei veiklai.

„Stengiuosi rasti informacijos apie EP Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komiteto veiklą. Šis komitetas kaip tik svarstė keletą teisės aktų, kuriuos privalėtų žinoti vaistų gamintojai“, - teigė J.Dičkutė.

Nesigaili, kad liko Lietuvoje

Anot buvusios europarlamentarės, ji nenorinti labai sureikšminti tų penkerių metų, praleistų Europarlamente.

„Didelių draugysčių ten neužmezgiau. Artimų pažįstamų nesusiradau. Retkarčiais žinutėmis apsikeičiu gal tik su pora žmonių. Ne tik su buvusiais kolegomis europarlamentarais iš Europos liberalų ir demokratų aljanso (ALDE) frakcijos, kuriai tuomet priklausiau, bet ir su komitetų patarėjais. Briuselyje susipažinau su keliais lobistais. Manęs kartais klausia – ar nesigaili, kad esi Lietuvoje? Nedvejodama atsakau – ne, nostalgijos Briuseliui ir Strasbūrui nejaučiu“, - tikina J.Dičkutė.

Europarlamento mechanizmo žinovas

Kitas buvęs europarlamentaras (patekęs iš Rolando Pakso (tuometinių liberaldemokratų) partijos sąrašo) E.Maldeikis tvirtina, kad gana įdėmiai domisi dabartinio Europos Parlamento veikla.

„Žinau, kaip veikia Europarlamento struktūros, todėl suprantu daugiau, negu apie EP veiklą parašo ar parodo žiniasklaida“, - atvirai sako ekonomistas E. Maldeikis. Tačiau buvęs Lietuvos ūkio ministras, Seimo narys grįžęs iš Briuselio kol kas tenkinasi tik visuomenine veikla - tęsia darbus, pradėtus Europarlamente: planuoja išleisti knygelę su Lietuvos pagyvenusių žmonių rašiniais, padeda įgyvendinti pagalbos Šiaurės ir Juodajai Afrikai projektus.

Penkeri nusivylimų metai

Pagal Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos (VNDPS) sąrašus į EP 2004 m. patekęs Gintaras Didžiokas neslepia nusivylęs politika. Skylant Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungai (LVLS, buvusiai VNDPS ) G.Didžiokas neperėjo į buvusios LVLS lyderės Kazimieros Prunskienės sukurtą naują partiją, nors K.Prunskienė prieš penkerius su puse metų perleido G.Didžiokui vienintelį tada „valstiečių“ gautą EP nario mandatą. Buvęs EP narys G.Didžiokas, mėgindamas dar kartą patekti į Europarlamentą, liko ne tik „nukabinęs nosį“, bet ir netesėjęs įsipareigojimų jį rėmusiesiems.

Nelaukiami Lietuvos politinėje arenoje

Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Šarūnas Birutis, neperrinktas europarlamentaru, bandė įsitvirtinti Lietuvos politinėje arenoje. Bet Viktoro Uspaskicho partija lapkritį pakartotiniams Seimo nario rinkimams Šilutės-Šilalės apygardoje pasirinko mažai žinomą kandidatę Laimą Zemeckienę, o ne Š.Birutį. Buvęs socialdemokratų europarlamentaras 78 metų Aloyzas Sakalas nuo 2009 m. liepos 15 d. gauna Lietuvos Nepriklausomybės akto signataro rentą (3,5 tūkst. Lt per mėnesį ) ir rašinėja politikos komentarus į „Bernardinų“ internetinį dienraštį. Liberalų ir centro sąjungos pasiuntinė 2004-2009 metų Europarlamente, socialinių mokslų daktarė Margarita Starkevičiūtė dabar aiškina žurnalistams, ką valdžia privalo daryti, kad ištrauktų Lietuvą iš krizės.

Darbo partijos atskilėlių likimai

Ona Juknevičienė, į EP išrinkta su Darbo partijos vėliava, bet vėliau iš partijos pasitraukusi, susigrąžino mergautinę pavardę (Rainytė), ištekėjo už prancūzų verslininko Tjerio Bodaro (Thierry Bodard) ir rūpinasi Pasaulio banko projektais Baltarusijoje. Į Europos Parlamentą Darbo partijos deleguota, tačiau vėliau nuo DP atsimetusi, dažniausiai iš Lietuvos pasiuntinių per plenarinius EP posėdžius pasisakiusi Danutė Budreikaitė dirba Seimo Europos reikalų komiteto patarėja. Įpusėjus 2004-2009 metų Europarlamento kadencijai iš Darbo partijos gretų išstojęs buvęs EP narys Arūnas Degutis, kuriam priklausanti įmonė „RSS motors“ Vilniaus oro uoste tiekė kurą „airBaltic“ orlaiviams, atsidėjo jaunystės aistrai – aviacijai.

Ant balto žirgo

Tik liberalas Eugenijus Gentvilas, buvęs Klaipėdos meras, į Lietuvos pajūrį iš Europarlamento grįžo ant balto žirgo, net nelaukęs kadencijos pabaigos. E.Gentvilas vadovauja Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai. Tačiau tokį svarbų postą jam padėjo gauti anaiptol ne pažintys, užmegztos Europarlamente. Tiesiog E.Gentvilas yra įtakingas LR liberalų sąjūdžio narys, o ši politinė organizacija priklauso valdančiajai Lietuvos Permainų koalicijai.

Iš 13-os praėjusios kadencijos europarlamentarų naujajam 2009-2014 metų laikotarpiui perrinkti tik trys: krikščionys demokratai Vytautas Landsbergis, Laima Andrikienė ir socialdemokratas Justas Vincas Paleckis. Lietuvos liberalų demokratų partijos atstovas 2004-2009 metų Europarlamente Rolandas Pavilionis 2006 m. mirė eidamas pareigas.

Šaltinis
"Ūkininko patarėjas"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją