Viviane Reding, Europos teisingumo komisarė, pareiškė, kad prašys ES valstybes nares prisidėti finansuojant teisininkų ir tarpininkų mokymus, kurie padėtų 10-12 mln. Europos romų pasinaudoti galimybėmis mokytis, gauti darbus ir geresnius būstus.

Thorbjørnas Jaglandas, Europos Tarybos generalinis sekretorius, sakė, kad gavo 47 Tarybai priklausančių šalių sutikimą, kad per artimiausius keletą metų būtų parengti 1400 tarpininkų ir 100 teisininkų. Jie padės romams ir paaiškins, kaip šie gali pasinaudoti savo teisėmis, teigė T. Jaglandas.
Jo teigimu, ES ir Europos Taryba taip pat dirbs, siekdamos „sukurti vietinės ir regioninės valdžios institucijų tinklą“, kuris leistų joms dalintis patirtimi romų integracijos srityje.

Apie šią iniciatyvą paskelbta Strasbūre Europos Tarybos organizuotoje konferencijoje, skirtoje romų klausimams.

V. Reding sakė, kad šios priemonės bus įtrauktos į bendrą ES strategiją, kuri bus parengta per artimiausius kelis mėnesius ir kuriai valstybės narės turės pateikti nacionalines strategijas, numatančias, kaip bus sprendžiamos romų integracijos problemos. Komisarė priminė, kad, įgyvendindamos konkrečius romams skirtus projektus, šalys narės galės naudotis ir ES regioninės bei socialinės pagalbos fondų lėšomis.