Toks mažinimas, kuris paveiks ir pensijas, yra pasiūlymo, kuris lapkričio viduryje bus pateiktas Ministrų Tarybai, dalis. Komisija apie tai paskelbė, gindamasi nuo kaltinimų, jog ES pareigūnai nesistengia solidarizuotis su kolegomis iš valstybių narių, kurių atlyginimai mažėja, šalims bandant užlopyti biudžeto skyles.

Kaip reikalauja ES personalo taisyklės, Komisija kiekvienais metais atlieka algų ir pensijų „kasmetinį derinimą“, kad būtų išlaikoma pusiausvyra su šalių narių valstybės tarnautojų darbo užmokesčiu.
Dėl ekonominės krizės per paskutinius 12 mėnesių daugumoje šalių narių atlyginimai beveik nebeaugo arba buvo sumažinti.

Pokyčiai atsispindi ir Komisijos pataisytuose skaičiavimuose, kurie remiasi atlyginimų 8 ES narėse (Vokietijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Belgijoje, Liuksemburge, Italijoje ir Ispanijoje) svyravimais.

Jei valstybės narės patvirtins šį sprendimą, atlyginimai sumažės 0,4 proc. (arba 17,07 euro žemiausiems Komisijos pareigūnams, kurių mėnesio atlyginimas iki mokesčių siekia 4267,72 eurų).

Sprendimas būtų taikomas atgaline data nuo šių metų liepos mėnesio. Tačiau perspėjama, kad gali būti mažinama ir daugiau, nes Komisija turi dar ne visų aštuonių valstybių duomenis.

Praėjusiais metais Ministrų Taryba neleido 3,7 proc. didinti ES tarnautojų atlyginimų, teigdama, kad ekonominės krizės metu to jau būtų per daug.

Tada valstybės narės sutiko, kad algos kiltų tik 1,85 proc., tačiau Komisija Ministrų Tarybą padavė į Europos teisingumo teismą, reikalaudama, kad būtų išmokėta likusi dalis. Ši byla bus pradėta nagrinėti gruodžio mėnesį.