Kaip rašo www.neurope.eu, šiuo siūlymu bus atnaujinta Europos Sąjungos (ES) Tabako gaminių direktyva, o taip pat įtrauktos ir nuostatos dėl elektroninių cigarečių.

„Mes žinome, kad rūkyti pradeda ne suaugę, o vaikai. Nepaisant mažėjančio rūkančių suaugusių žmonių skaičiaus daugumoje ES šalių narių, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pateikti duomenys rodo jaunų rūkančių asmenų skaičiaus didėjimą kai kuriose ES valstybėse narėse. Turime neleisti tabako gamintojams taikytis į jaunus žmones“, - pareiškė EP narė iš Jungtinės Karalystės (JK) Linda McAvan.

Šiuo siūlomu teisės akto projektu siekiama padidinti įspėjimams dėl žalos sveikatai skirtą plotą ant abiejų cigarečių pakelio pusių iki 65 proc. vietoje dabar skiriamų 30 proc. ir 40 proc. Taip pat bus reikalaujama, kad šie įspėjimai būtų vaizdiniai, nes šiuo metu didžiojoje ES šalių narių dalyje taip nėra. Taip pat bus draudžiama prekiauti cigarečių pakeliais, kuriuose yra mažiau nei 20 cigarečių.

Be to, bus uždraustos aromatizuotos cigaretės ir aromatizuotas sukamas tabakas. Mėtinės cigaretės bus draudžiamos nuo 2020 m.

Elektroninės cigaretės

EP nariai taip pat pateikė siūlymą dėl elektroninių cigarečių kaip medicininių priemonių, jei šios vertinamos kaip priemonės mesti rūkyti, arba kaip tabako gaminių reglamentavimo. Jei elektroninės cigaretės bus priskirtos prie tabako gaminių, jose nikotino koncentracija turės būti didesnė nei 20 mg/ml, o vienoje kapsulėje esantis nikotino kiekis turėtų atitikti nikotino kiekį viename cigarečių pakelyje. Elektroninėms cigaretėms tūrėtų būti taikomi tokie patys reklamavimo apribojimai kaip ir cigaretėms.

700 tūkst. mirčių per metus

Apie 700 tūkst. asmenų per metus miršta dėl rūkymo sukeltų padarinių. Dėl pastaraisiais metais taikomų priemonių, skirtų šio žalingo įpročio patrauklumo mažinimui, ES šalių narių rūkančių gyventojų skaičius sumažėjo nuo 40 proc. 15 ES valstybių 2002 m. iki 28 proc. 27 ES valstybėse 2012 m.