K. Vigeninas Bulgarijos užsienio reikalų ministru tapo praėjusių metų gegužės mėn. Iki tol jis atstovavo šią šalį Europos Parlamente (EP). Jis sulaukė griežtos kritikos iš kolegų Socialistų partijoje dėl pareiškimo, jog Bulgarija nepripažins Krymo referendumo rezultatų. Taip pat jam buvo nepagailėta kritikos dėl apsilankymo Ukrainoje bei susitikimo su naujaisiais šios šalies vadovais.

Kaip praneša „Euractiv“, Bulgarijos Socialistų partijos vadovas Sergejus Staniševas, kuris užima Europos socialistų partijos pirmininko postą, pareiškė, kad Bulgarija neturėtų atsidurti tarp ES jėgos panaudojimo prieš Rusiją šalininkų.

„Nepaisant bendros ES pozicijos, turime savų valstybinių interesų“, - pareiškė S. Staniševas. „Ukrainoje šiuo metu gyvena 250–300 tūkst. bulgarų. Be to, geografine prasme esame netoliese. Destabilizacijos atveju mes pirmieji nukentėtume“, - pridūrė jis.

Taip pat S. Staniševas priminė, kad Bulgarija priklauso nuo energijos išteklių tiekimo iš Rusijos bei pajamų, gaunamų iš Rusijos turistų.

„Į visa tai būtina atsižvelgti formuojant valstybinę Bulgarijos poziciją bei veiksmus“, - patikino S. Staniševas.

Šios naujienos kelia abejonių, ar ES pavyks sutarti dėl sankcijų prieš Rusiją taikymo, nes šį sprendimą turi palaikyti visos 28 ES šalys narės.