ES Biudžeto ir finansinio programavimo komisaras Januszas Lewandowskis Vokietijos dienraščiui „Financial Times Deutschland“ tvirtino, kad ES narių sostinės pakeitė požiūrį į europinį mokestį.

„Daugelis šalių nori palengvinti sau naštą. Todėl pasitaikė proga aptarti nuosavųjų išteklių didinimą, kurių finansų ministrai nebuvo numatę“, - teigė jis.

Šiuo metu ES biudžetas renkamas iš valstybių narių įmokų ir nedidelės dalies mokesčių, kuri, renkama nacionalinių vyriausybių, nukreipiama į ES biudžetą. Šie mokesčiai sudaro tik iki 12 proc. ES įplaukų.

"Nacionalinės įmokos šiuo metu sudaro 76 proc. ES biudžeto, 1988 metais ši dalis siekė tik 11 proc.", - kalbėjo ponas Lewandowskis.

Jei ES padidintų savo nuosavuosius išteklius, tuomet valstybės narės galėtų mažiau mokėti ES iš nacionalinių biudžetų, svarsto Briuselis.

„Jeigu ES turėtų daugiau nuosavųjų išteklių, tada iš nacionalinio biudžeto reikėtų mokėti mažiau. Girdėjau keletos sostinių, tarp jų tokių svarbių kaip Berlynas, atsiliepimų, kad jie norėtų sumažinti savo indėlį“, - pridūrė jis.

J. Lewandowskis nurodė, kad galimi pajamų šaltiniai Briuseliui galėtų būti aviacijos bei finansinių sandorių mokestis. Komisaras taip pat numatęs, kad galima padidinti dioksido emisijų pardavimo kainą. Tai numatoma padaryti maždaug iki 2013 metų.

EK pareigūnai remiasi ES piliečių nuomone, kad bankai ir kitos finansinės institucijos turėtų prisiimti atsakomybę ir sumokėti už pasaulinės ekonominės krizės sukėlimą, o tai reiškia, kad planai įvesti finansinių sandorių mokestį gali sulaukti daugiau dėmesio, nei praeityje.

Yra vilčių, kad dėl to pavyks sutarti jau 2012 m., pirmininkaujant Danijai.

ES biudžetas tvirtinamas septyneriems metams. 2007 metais patvirtintas biudžetas galios iki 2013 metų. Kitas tvirtinimo etapas bus dar blogesnis, nei dabartinis, nes vyriausybės yra varžomos prieštaringų klausimų, pavyzdžiui dėl biudžetą šluojančios žemės ūkio reformos, rašo "EUobserver".