"Kai galvoju, ką Turkija kaip NATO sąjungininkė nuveikė gindama Europą ir ką Turkija kartu su kitomis sąjungininkėmis Europoje dabar daro Afganistane, jaučiu pyktį, kad jūsų pažanga kelyje į narystę ES gali būti taip verčiama niekais", - sakė D.Cameronas, atvykęs į Turkiją pirmojo vizito nuo tada, kai stojo prie vyriausybės vairo.

"Manau, neteisinga sakyti, kad Turkija gali saugoti stovyklą, bet neleisti jai sėdėti palapinės viduje", - pridūrė premjeras, Ankaroje sakydamas svarbią kalbą turkų verslininkams.

Jis pažadėjo ir toliau būti "tvirčiausiu Turkijos advokatu šiai siekiant narystės ES ir didesnės įtakos prie pagrindinio Europos diplomatijos stalo".

Tačiau D.Cameronas taip pat paragino Ankarą toliau "agresyviai" įgyvendinti reformas, kad sustiprėtų jos pozicijos siekiant galimybės prisijungti prie 27-ias valstybes vienijančios Bendrijos.

ES prisijungimo derybas su Turkija pradėjo 2005 metais, tačiau procesas vyksta lėtai, nes prieš šios musulmoniškos šalies narystę pasisako Prancūzija ir Vokietija, be to, Ankara vangiai įgyvendina būtinas reformas.

Vokietija - prieš

Turkija dar toli gražu nepasiruošusi įstoti į Europos Sąjungą (ES), tačiau dėl ekonominių ir saugumo priežasčių gyvybiškai svarbu, kad Ankara būtų "Europos pusėje", žiniasklaida antradienį citavo Vokietijos užsienio reikalų ministrą.

"Jeigu šis klausimas turėtų būti sprendžiamas šiandien, Turkija nebūtų pasiruošusi narystei, o ES nebūtų pasiruošusi jos priimti", - Vokietijos diplomatijos vadovas Guido Westerwelle sakė dienraščiui "Bild" prieš išvykdamas į Turkiją trečiadienį.

"Tačiau mes labai suinteresuoti, kad Turkija atsigręžtų į Europą. Noriu, kad Turkija būtų Europos pusėje. Ne vien dėl ekonominių priežasčių, - aiškino jis. - Ši šalis taip pat gali teikti labai konstruktyvią pagalbą sprendžiant daugelį konfliktų: Afganistane, Irane, Jemene arba Artimuosiuose Rytuose."

"Iš daugiau nei 30 (derybų dėl stojimo į ES) straipsnių šiuo metu daugiau nei pusė yra užblokuoti. Bet kuris, įsivaizduojantis, kad narystė laukia jau už kampo, smarkiai klysta, - pridūrė G.Westerwelle. - Iš tikrųjų nesiekiama įžeisti turkų arba sukurti įspūdį, kad jie mūsų nedomina."

Šie G.Westerwelle komentarai nuskambėjo kaip atsakas į JAV gynybos sekretoriaus Roberto Gateso birželį išsakytą pareiškimą, jog Europa "atsisako suteikti Turkijai organišką ryšį su Vakarų šalimis, ko siekia Turkija".

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy tvirtino, kad Turkijai turėtų būti pasiūlyta "privilegijuota partnerystė", o ne visateisė narystė Bendrijoje.

EK sveikina

Europos Sąjungos (ES) plėtros komisaras palankiai atsiliepė apie Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono išsakytą nepasitenkinimą antimusulmoniškomis nuotaikomis, dėl kurių esą stringa derybos dėl Turkijos narystės Bendrijoje, pranešė komisaro atstovas.

Komisaras Stefanas Fule  neseniai "iš naujo patvirtino Turkijos perspektyvas dėl narystės ES, tad šiuo atveju galime tik pasveikinti ministro pirmininko Camerono norą stumti į priekį šį procesą", sakė atstovas.

"Džiaugiamės, kad Jungtinė Karalystė padeda skatinti šį procesą", - pridūrė jis.