Pasak britų ministro, tai galėtų nutikti tik tuo atveju, jeigu Baltarusija pati norėtų tapti šios organizacijos dalimi bei būtų sukūrusi demokratinę politinę sistemą, kurioje laisvai veiktų politinės partijos, veiktų nepriklausoma teismų sistema bei vyrautų žodžio, susirinkimų bei kitos demokratinės laisvės.

„Mano požiūriu, narystė ES turi būti atvira bet kuriai Europos šaliai, kuri pati nori prisijungti bei, kas svarbiausia, atitinka kriterijus. Tokiomis sąlygomis narystė ES turi būti atvira bet kuriai Europos šaliai. Bet aš niekada neabejočiau, kad narystė ES turi būti nepriklausanti nuo aplinkybių. Bet kuri šalis, kuri ateina į ES, turi atitikti prisijungimo kriterijus – ne tik kalbant apie ekonomikos modernizaciją, bet kalbant ir apie nepriklausomą teismų sistemą, spaudos laisvę, susirinkimų laisvę, demokratinę politinę sistemą, kurioje laisvai veiktų politinės partijos, galinčios nevaržomai dalyvauti rinkimuose. Visi šie kriterijai yra esminiai“, - atsakydamas į klausimus kalbėjo D. Lidingtonas.

Britų ministro tvirtinimu, praėję dvidešimt metų parodė, kad siekis prisijungti prie ES gali būti puikus impulsas valstybių demokratizacijai – esą tai matyti iš Rytų ir Vidurio Europos šalių, taip pat Ispanijos, Graikijos patirties.

DELFI primena, kad Ispanija prie ES prisijungė 1986 m., Graikija – 1981 m. 2004 m. ES narėmis tapo 10 Rytų ir Vidurio Europos valstybių, tarp jų ir Lietuva.

Klausiamas apie strateginius ES partnerius, britų ministras svarstė, jog, jo šalies požiūriu, ES turėtų dėti pastangas stiprindama santykius su Kinija ir Indija. Tuo tarpu santykiai su JAV, D. Lidingtono nuomone, yra labiau pagrįsti dvišaliu bendradarbiavimu. „Realybė yra tokia, kad Europa nėra viena valstybė ir nėra panaši į vieną valstybę, todėl JAV išskirtinai bendradarbiauja su Didžiąja Britanija, Vokietija, Lietuva, Lenkija. Ji bendradarbiauja ir su ES bendrai, bet tai daro tose srityse, kurios priklauso ES kompetencijai“, - kalbėjo britų ES reikalų ministras.

D. Lidingtonas, be kita ko, išreiškė nuomonę, kad būtų naudinga, jei visos ES valstybės pasižymėtų vieninga pozicija bendradarbiaudamos su Rusija, bet jis pabrėžė, kad šiuo metu to, deja, nėra.

Kalbėdamas apie Ukrainą, Didžiosios Britanijos ministras teigė, jog ši šalis gali ir turi plėtoti konstruktyvius santykius su Maskva, tačiau ES, pasak jo, tiksi ekonominių reformų – esą šiuo metu Ukrainoje vyrauja korupcija, trūksta laisvos konkurencijos, nėra atviros rinkos. Dėl šių priežasčių, pasak D. Lidingtono, Ukraina negali pasinaudoti ekonominiais santykių su ES privalumais.