Tikimasi, kad šimtai parlamento narių dalyvaus teisės akto projekto, kurį pateikė vienas euroskeptikas iš premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) Konservatorių partijos, antrajame skaityme.

D.Cameronas praeitą mėnesį nurodė visiems konservatorių įstatymų leidėjams pritarti tam projektui, kuris buvo paskubomis pateiktas svarstyti gegužę, siekiant įtikti vis labiau maištingam partijos euroskeptikų sparnui.

Konservatorius Jamesas Whartonas (Džeimsas Vartonas) patvirtino, kad pateiks balsavimui centro dešiniosios partijos parengtą teisės aktą, kai jis iškilo per balsavimą dėl kandidatų, galinčių siūlyti šį įstatymo projektą vadinamąja privataus teikimo tvarka.

Parlamentas dabar pradės oficialius debatus dėl šio projekto, nors dėl sudėtingo Britanijos įstatymų leidybos proceso kol kas dar neaišku, ar dėl jo bus balsuojama ir ar jis įsigalios.

Sausį D.Cameronas pažadėjo iš naujo derėtis dėl įtemptų Britanijos ryšių su Europos Sąjunga, taip pat iki 2017 metų pabaigos surengti referendumą dėl narystės - su sąlyga, kad jis laimės kitus visuotinius rinkimus 2015-aisiais.

Tačiau nepatenkinti konservatorių euroskeptikai nori, kad jis įtvirtintų įstatymu šį apsisprendimą iki rinkimų, kad neliktų jokios galimybės nuo jo nusigręžti. Tikimasi, kad toks žingsnis taip pat padės pažaboti prieš ES agituojančios Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) stiprėjimą.

Šio teisės akto šalininkai pripažįsta, kad patirs sunkumų, nes jam tikriausiai priešintis liberalai demokratai - narystę Bendrijoje palaikantys D.Kamerono koalicinės vyriausybės partneriai - taip pat opozicinė Leiboristų partija.

Tačiau dienraštis "The Guardian" praeitą savaitę pranešė, jog leiboristai svarsto žengti dar toliau, siūlydami surengti referendumą dėl narystės ES iki 2015 metų.

Pateiktame projekte numatoma, kad referendumas turi būti surengtas iki 2017 metų gruodžio 31-osios ir kad jo klausimas bus "Ar manote, kad Jungtinė Karalystė turėtų likti Europos Sąjungos nare?"

Projektą buvo pavesta teikti J.Whartonui, nes liberalai demokratai blokuotų bet kokias vyriausybės pastangas pradėti šiuos debatus.

Tačiau privataus teikimo tvarka pasiūlyti teisės aktai dažnai būna atmetami dėl riboto laiko debatams, o pats J.Whartonas perspėjo, kad bet kokie mėginimai taisyti šio projekto tekstą veikiausiai reikštų jo sužlugdymą.

Klausimas dėl narystės Bendrijoje jau seniai yra Britanijos konservatorių Achilo kulnas: jis nulėmė velionės premjerės Margaret Thatcher (Margaret Tečer) vyriausybės žlugimą 1990 metais ir susilpnino jos įpėdinį Johną Majorą (Džoną Meidžorą).

D.Cameronas atėjo į premjero postą 2010 metais, sakydamas konservatoriams, kad jie priešina partiją su rinkėjais, "skalambydami" dėl Europos, tačiau vėliau jam triskart teko gesinti maištus partijos viduje, išprovokuotus šio klausimo.