„Šis susitikimas nebuvo toks įdomus, kaip kiti aukščiausiojo lygio susitikimai, nes abi šalys iš esmės sutiko dėl visko“, - po dvi dienas Lisabonoje trukusių NATO viršūnių susitikimo spaudos atstovams sakė B.Obama. Susitikimas pasibaigė dviejų valandų posėdžiu su ES Tarybos pirmininku Hermanu Van Rompuy ir Komisijos pirmininku Jose Manueliu Barroso.

„Nepaisant to, vertinu šiuos susitikimus, nes JAV neturi artimesnio partnerio už Europą“, - pridūrė JAV prezidentas, išsklaidydamas bet kokius nuogąstavimus.

Abejonės dėl ES ir JAV gerų santykių kilo po to, kai B.Obama šiais metais atmetė tuometinio Ispanijos ES pirmininko kvietimą susitikti Madride, Baltųjų rūmų atstovams pareiškus, kad europiečiams reikia apsispręsti, kas atstovauja ES. Anuomet Ispanijos ministras pirmininkas Jose Rodriguezas Zapatero, vos įsigaliojus naujiems ES reglamentams, ketino pasinaudoti "pereinamojo laikotarpio“ galimybe ir vietoj H. Van Rompuy pats organizuoti ES ir JAV aukščiausiojo lygio susitikimą.

„Šiandien pažymėtas pirmasis mūsų aukščiausiojo lygio susitikimas pagal naująją ES Lisabonos sutartį ir man buvo nuostabu susitikti su puikiai dirbančia Cathy Ashton“, - po susirinkimo baronienei pagyrų negailėjo JAV prezidentas.