Praėjusiais metais tokiais nepageidaujamais asmenimis Belgijoje buvo paskelbti 2712 žmonės. Kaip praneša „Euronews“, šis skaičius penkis kartus viršija prieš trejus metus užfiksuotą nepageidaujamų asmenų šalyje skaičių. Tarp tokių nepageidaujamų asmenų atsidūrė ir italė Silvia Guria – ji muzikantė, groja akordeonu. Vietos valdžia padengdavo dalį jos atlyginimo, tačiau dabar norima, kad šia lengvata pasinaudotų belgas.

„Man buvo apsakyta, kad dirbu tik valdžios dėka, nes ši apmoka 30 proc. mano atlyginimo“, - pasakojo Silvija. „Netikėtai kažkas iš vietos valstybės tarnautojų nusprendė, kad aš per daug kainuoju šiai valstybei, o savo buvimu šioje šalyje nepadedu mažinti bedarbystės rodiklių. Tai tapo pagrindu tam, kad būtų išduotas įsakymas dėl mano išprašymo iš šalies“, - savo liūdną istoriją tęsė moteris.

2004 m. ES direktyvoje numatoma darbo jėgos judėjimo laisvė visoje ES, tačiau atskiroms valstybėms leidžiama atsikratyti žmonių, kurie tampa per didele našta socialinėms tarnyboms. Dažniausiai tai įvyksta netekus darbo. Žmogus yra deportuojamas, tačiau paprastai pakanka pateikti siūlymą išvykti iš šalies.

„Tai nėra labai griežta priemonė, mūsų elgesys sąžiningas ir pateisinamas“, - teigė Belgijos Užsieniečių reikalų tarnybos atstovas. „Mes vis dažniau atsisakome patenkinti atvykusių į šią šalį asmenų prašymus pasilikti Belgijoje. Tai darydami mes aiškiai ir objektyviai taikome ES ir Belgijos teisinę bazę“.

Šiuo metu didžiausias tokių atmestų prašymų skaičius tenka bulgarams ir rumunams.

„Turime teisę atvykti į kitą ES valstybę ir ten pasilikti iki trijų mėnesių be jokių įsipareigojimų, tačiau neturėdami galimybės gauti kokias nors socialines išmokas tuo laikotarpiu. Jūs galite šalyje likti iki šešių mėnesių, jei įrodysite, kad aktyviai ieškote darbo toje šalyje. Pasilikti ilgesniam laikui negalima, jei neturite pakankamai lėšų pragyvenimui ir medicininio draudimo“, - patikino už teisingumą atsakingos eurokomisarės Viviane Reding atstovė Mina Andrejeva.

Dėl šių priežasčių dažniausiai iš Belgijos tenka išvykti naujai prisijungusių prieš ES šalių bei Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos piliečiams.