"Esu laimingas paskelbti, kad šiandien turime politinį susitarimą dėl ES būsimo biudžeto", - žurnalistams Briuselyje sakė J.M.Barroso.

Pasak J.M.Barroso, šį susitarimą sudarė Europos Komisija, kuri yra Bendrijos aukščiausioji vykdomosios valdžios institucija, Europos Parlamento vadovybės ir Airijos, kuri šiuo metu pirmininkauja ES.

Tačiau šią sutartį dar turės oficialiai patvirtinti 754 Europos Parlamento įstatymų leidėjai.

Nuo pirmadienio Lietuva pirmininkaus ES Tarybai

Balsavimas dėl 960 mlrd. eurų (3,31 trln. litų) biudžeto Europos Parlamente turėtų vykti jau kitą savaitę, kai pirmininkavimą Europos Vadovų Tarybai jau bus perėmusi Lietuva.

Parlamentas neseniai atmetė vieną kompromisinį susitarimą, reikalaudamas didesnio biudžeto lankstumo - pavyzdžiui, leisti vienur nepanaudotas lėšas nukreipti į kitą sektorių.

Europarlamentarai taip pat norėjo, kad biudžetą būtų galimą peržiūrėti jo įgyvendinimo laikotarpio viduryje, viliantis, kad atsigaunant ekonomikai bus galima sušvelninti suvaržymus lėšų eikvojimui.

J.M.Barroso ketvirtadienį sakė, kad politiniame susitarime numatoma "daugiau lankstumo" mokėjimuose ir įsipareigojimuose, taip pat skirti lėšų jaunimo įdarbinimo programoms, moksliniams tyrimams, studentų mainų programai "Erasmus", teikti pagalbą smulkiajam verslui ir Europos neturtingiausiems.

J.M.Barroso surengė aukšto lygio derybas prie pusryčių stalo likus vos kelioms valandoms iki 27 šalių bloko valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimo, kuris truks dvi dienas, pradžios.

"Šiandien susitarėme dėl šio biudžeto, kuris padarys įmanomas investicijas Europoje, - aiškino J.M.Barroso. - Tai Europos augimo fondas."

Svarbiausia viršūnių susitikimo diskusijų tema - būtinybė susitarti dėl skubių investicijų į darbo vietų kūrimą, taip pat 5,6 mln. žmonių iki 25 metų amžiaus, šiuo metu neturinčių darbo Europos Sąjungoje, profesinį mokymą.

Šį nedarbo lygį iš dalies lėmė griežto taupymo priemonės, kurių buvo imtasi, siekiant išbristi iš Europos skolų krizės.

Sveikindamas ryte pasiektą proveržį, Airijos premjeras Enda Kenny sakė: "Šiandien pasirūpinome, kad tos lėšos būtų nukreiptos į veiksmingas programas ir kad žmonės visoje ES galėtų susirasti darbą."

E.Kenny taip pat turės užsitikrinti visų 27 ES šalių pritarimą.

Per vasarį vykusį viršūnių susitikimą griežtą poziciją užėmusi Didžioji Britanija, palaikoma Vokietijos ir Nyderlandų, sužlugdė Europos Komisijos mėginimą padidinti išlaidas 5 proc., sakydama, kad toks žingsnis būtų nepriimtinas visuotinio taupymo laikais.

Tuomet ES lyderiai pirmąkart susitarė sumažinti Bendrijos išlaidas 3 proc., tačiau tai sukėlė pasipiktinimą Europos Parlamente, kurio deputatai sakė, kad reikia daugiau lėšų skatinti darbo vietų kūrimą ir ekonomikos atsigavimą krizės prislėgtoje Europoje.

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas, kuris vėliau ketvirtadienį susitiks su parlamento frakcijų lyderiais, sakė, kad naujausias susitarimas "nebuvo lengvas kompromisas" ir kad jam teks kovoti dėl daugumos deputatų palaikymo biudžeto išlaidų mažinimui.

Patvirtinus visą biudžetą, Lietuvai teks vadovauti deryboms dėl daugiau nei 70 sektorinių biudžetą įgyvendinančių teisės aktų. Jų patvirtinimas būtinas, kad pinigai jau kitąmet galėtų pasiekti šalis nares.