Gegužės 18 d. šveicarams buvo pateikti trys klausimai. Šios šalies piliečių buvo paprašyta pareikšti nuomonę dėl didžiausio pasaulyje minimalaus atlyginimo įvedimo, pritarti 22 universaliųjų kovos lėktuvų įsigijimui bei išspręsti klausimą dėl darbo su vaikais ir asmenimis, kuriems reikia globos, draudimo iki gyvos galvos pedofilams bei kitiems asmenims, nuteistiems už seksualinius nusikaltimus, rašo DW.

Remiantis referendumo rezultatais, absoliuti Šveicarijos gyventojų dalis (76,3 proc.) pasisakė prieš minimalaus darbo užmokesčio, siekiančio apie 18 eurų (62,15 litų) už valandą, įvedimą. Šį siūlymą atmetė visų Šveicarijos kantonų gyventojai. Minimalaus darbo užmokesčio nustatymo iniciatoriai – kairiųjų politinių pažiūrų partijos ir profesinės sąjungos, teigusios, jog išgyventi Šveicarijoje, kur viskas taip brangu, gaunant 3 300 Šveicarijos frankų (apie 9 337 litų) nesiekiantį atlyginimą, yra paprasčiausiai neįmanoma dėl aukštų būsto, medicininio draudimo bei maisto produktų kainų. Vyriausybė, verslo aplinka ir konservatyvių partijų atstovai pasisakė prieš tokio sprendimo priėmimą, motyvuodami šį sprendimą tuo, kad jis turėtų neigiamų pasekmių darbo rinkai.

Taip pat šveicarai atmetė siūlymą įsigyti šalies karinių oro pajėgų poreikiams patenkinti skirtus 22 universaliuosius kovos lėktuvus „Gripen“. Prieš šį siūlymą balsavo 53,4 proc. rinkėjų. Apie 2,5 mlrd. eurų (8,63 mlrd. litų) vertės sandorį aktyviai rėmė Šveicarijos vyriausybė ir parlamentas, tačiau su jais kategoriškai nesutiko kairiųjų politinių partijų ir žaliųjų atstovai bei už Šveicariją be kariuomenės pasisakanti aktyvistų grupė. Buvo pareikšta, jog šiuo metu šalies gynybos pajėgų turimų senų amerikietiškų naikintuvų visiškai pakanka Šveicarijos oro erdvės gynybai bei pavadino Šveicarijos Gynybos ministerijos planus valstybinių lėšų švaistymu.

Tuo tarpu 63,5 proc. Šveicarijos rinkėjų išreiškė paramą drausti iki gyvos galvos dirbti su vaikais ir asmenimis, kuriems reikia globos, pedofilams ir kitiems asmenims, nuteistiems už seksualinius nusikaltimus. Tai taps griežčiausiu tokio pobūdžio įstatymu visoje Europoje.