V. Klausas paliko Čekijos prezidento postą kovo mėn., kai šis gerai žinomas euroskeptikas buvo apkaltintas valstybės išdavyste, nes paleisdamas 7 000 kalinių bendrosios Naujųjų metų amnestijos metu, tarp kurių buvo šimtai nuteistų pagal rezonansines korupcijos bylas. Kaip rašo „New Europe”, buvęs Čekijos prezidentas apibūdinamas kaip autokratiškas nacionalistas.

Spalio 3 d. V. Klausas pateikė turbūt savo griežčiausią pareiškimą, kad ES atsakinga už viską, kas yra blogo Čekijos politikoje, visuomenėje ir ekonomikoje. Čekijos politikui buvo iškeltos bylos dėl korupcijos, jis taip pat sukėlė didžiulį visuomeninį pyktį, nes sustabdė bylų, kurios buvo vilkinamos daugiau nei aštuonerius metus, nagrinėjimą. Savo spendimu dėl amnestijos jis nutraukė keliolika rezonansinių korupcijos bylų, apimančių milijoninius turto iššvaistymo, kyšių bei sukčiavimo atvejus.

Tarp nutrauktų bylų ir žinomo verslininko Tomaso Pitro byla dėl mokesčių vengimo bei buvusio futbolo asociacijos vadovo Frantiseko Cyvalovsky byla dėl turto pasisavinimo. Čekijos parlamento nariai apkaltino V. Klausą dėl Konstitucijos pažeidimo atsisakant ratifikuoti ES sutartis bei priimti sprendimą dėl teisėjų skyrimo nepaisant teismo sprendimų, kuriais jam buvo pavestai tai atlikti.

V. Klausas jau ne vienerius metus kritikuoja ES, tačiau niekada atvirai neragino Čekijos išstoti iš jos. Būdamas Čekijos ministru pirmininku, jis vedė derybas dėl Čekijos narystės bei buvo šalies prezidentu, kai 2004 m. gegužės 1 d. Čekija įstojo į ES. Nepaisant to, kad jis ratifikavo Lisabonos sutartį, jis pareikalavo galimybės atsisakyti (angl. opt-out) Čekijai.

V. Klausas – nuolatinis ES kritikas, kaltinantis ją dėl nepriimtino kišimosi į šalių narių vidaus reikalus bei teigiantis, jog ES ekonomikos politika panaši į komunistinę.