Kaip praneša www.neurope.eu, Padniestrės regioninio parlamento atstovė pareiškė, kad regiono valdžios atstovai kreipėsi į Rusijos Federaciją prašydami, kad būtų įvertinta galimybė pritaikyti Padniestrės regionui šiuo metu Rusijos Dūmoje svarstomą įstatymą dėl Rusijos pilietybės suteikimo bei naujų regionų prijungimo prie Rusijos.

Padniestrės regioninio parlamento atstovė kalbėjo apie neseniai „Teisingosios Rusijos“ partijos pasiūlytą įstatymo projektą, pagal kurį, jei šis bus priimtas, naujos teritorijos galėtų paprasčiau prisijungti prie Rusijos.

Padniestrės regionas, kuriame gyvena daugiausiai ukrainiečiai ir rusai, tačiau taip pat yra ir etninė moldavų mažuma,1990 m. paskelbė nepriklausomybę. 1992 m. regione prasidėjo karas, o nuo 1991 m. Padniestrėje bazuojasi Rusijos karinės pajėgos.

Naujasis regiono mėginimas, susijęs ne tik su regiono nepriklausomybe, tačiau taip pat ir su prisijungimu prie Rusijos, pasirodė tą pačią dieną, kai Rusija aneksavo Krymą po kovo 16 d. įvykusio referendumo. 93 proc. dalyvavusių Krymo referendume pasisakė už prisijungimą prie Rusijos.

2006 m. Padniestrės regione buvo surengtas referendumas, kurio nepripažino nei Moldovos vyriausybė, nei tarptautinė bendruomenė. 97,2 proc. šiame referendume dalyvavusių gyventojų pasisakė už atsiskyrimą nuo Moldovos bei asociaciją su Rusija.

Dabartinis Moldovos prezidentas Nikolajus Timoftis pareiškė, kad Maskvos sprendimas prijungti Padniestrės regioną taptų žingsniu netinkama kryptimi.

Vasario 6 d. S. Fule kalbėdamas EP pareiškė, kad ES remia ir toliau rems Moldovos suverenitetą bei teritorinį vientisumą bei pridūrė, jog tarp Moldovos ir Padniestrės regiono egzistuojančios įtampos didinimas yra nepaprastai pavojingas.

ES Moldovą paviliojo Politinės asociacijos ir laisvosios prekybos sutartimi. Tokia sutartis buvo pasiūlyta ir Ukrainai, tačiau buvęs šios šalies prezidentas Viktoras Janukovyčius praėjusių metų lapkričio mėn. atsisakė pasirašyti šią sutartį. Dėl šio sprendimo Ukrainoje kilo iki šiol tebesitęsianti krizė.

„Mes ir toliau dirbsime su Padniestrės regioninės valdžios atstovais dėl svarių bei reikšmingų pranašumų, kurių gali tikėtis šis regionas, jei dalyvaus Asociacijos sutartyje, kurią ketina pasirašyti Moldova, numatytų punktų įgyvendinime“, - patikino S. Fule.

Tačiau, kaip rašo Rusijos dienraštis „Vedomosti“, Padniestrės kreipimasis į Rusiją rodo galimą tolimesnį situacijos blogėjimą, jei Moldova pasirašys Asociacijos sutartį su ES.