Pirmojoje ES kovos su korupcija ataskaitoje paaiškinama padėtis kiekvienoje valstybėje narėje: kokios kovos su korupcija priemonės jau įdiegtos, kurios veikia gerai, ką būtų galima patobulinti ir kaip.

Iš ataskaitos matyti, kad korupcijos pobūdis ir apimtis bei priemonių, kurių imtasi kovai su ja, veiksmingumas valstybėse narėse skiriasi. Iš jos taip pat matyti, kad visose valstybėse narėse korupcija nusipelno didesnio dėmesio.

Lietuva yra sukūrusi teisinę korupcijos prevencijos ir kovos su ja sistemą, tačiau išlieka tarp šalių stipriai paveiktų korupcijos. Šiandienos ataskaitoje Europos Komisija siūlo Lietuvai teikti pirmenybę stambesnių bylų tyrimui ir imtis priemonių korupcijai viešojo pirkimo srityje nustatyti, didžiausią dėmesį skiriant vietos lygmeniui ir sveikatos priežiūros sektoriui. Komisija taip pat siūlo Lietuvai parengti kovos su neoficialiais mokėjimais sveikatos priežiūros sistemoje strategiją ir gerinti išrinktų bei paskirtų pareigūnų interesų konfliktų deklaracijų kontrolę. Taip pat reikia papildomų pastangų politinių partijų finansavimo skaidrumui užtikrinti.

Be padėties kiekvienoje ES valstybėje narėje analizės, Europos Komisija taip pat pateikia dvi išsamias apklausas. Daugiau nei trys ketvirtadaliai Europos piliečių ir net 95 proc. lietuvių pritaria, kad korupcija jų šalyje yra plačiai paplitusi. Net 29 proc. Lietuvos piliečių praėjusiais metais buvo prašomi kyšio arba buvo tikimasi, kad jie jį duos – tai didžiausias skaičius ES, kurios bendras vidurkis yra 4 proc. piliečių.