Ataskaitoje pažymima, kad ES valstybės, įskaitant Ispaniją, Vokietiją, Vengriją ir Čekiją, leido vykdyti tvarkos palaikymui naudojamų ginklų ir kitų galimų kankinimo prietaisų eksportą į mažiausiai 9 valstybes, kuriose yra žinomas tokių prietaisų naudojimas kankinimams.

„Europos kontrolės dėl „kankinimo prietaisų” prekybos įvedimas <…> buvo svarbus įstatymas. Vis dėlto, praėjus trims metams po šios kontrolės įvedimo, kelios Europos valstybės nesugebėjo tinkamai įgyvendinti arba užtikrinti įstatymo įgyvendinimo”, - teigė „Amnesty Internation” ES biuro direktorius Nicolas Begeris.

Remiantis paskelbtu dokumentu, teisėsaugos pareigūnų naudojamų prietaisų tiekėjai Italijoje ir Ispanijoje skatino nelegalių, elektrošoką sukeliančių antrankių arba rankų movų prekybą.

Panašius elektrošoką sukeliančius diržus yra draudžiama importuoti ir eksportuoti visoje ES, argumentuojant tuo, kad jų naudojimas savaime reiškia kankinimą ar netinkamą elgesį.

Nepaisant draudimo, 2005 m. Vengrija net paskelbė ketinanti pradėti naudoti tokius elektrošoką sukeliančius diržus savo kalėjimuose ir policijos nuovadose.

Remiantis ataskaita, bendrovės gali pasinaudoti įvairiais būdais apeiti griežtą ES reglamentavimą dėl prekybos. Vienas būdas yra pardavinėti prietaisus dalimis, per kelis kartus atskiruose siuntiniuose persiunčiant jų sudėtines dalis.

„Užsisakykite mūsų elektrošoką sukeliančio ginklo komplektą ir gausite jį, nepaisant to, kurioje šalyje esate <…> Išvengiant griežtų eksporto nuostatų, elektrošoką sukeliančio ginklo komplektai siunčiami per įvairias valstybes. Mūsų elektrošoką sukeliančio ginklo komplektas atsiunčiamas per du siuntimus. Pirmame siuntinyje yra elektroninės dalys. Antroji siunta yra plastikinis korpusas ir keturi varžtai. Instrukcijos NEBUS siunčiamos”, - ataskaitoje cituojama ištrauka iš tokius prietaisus pardavinėjančios bendrovės tinklalapio.