Konferencijos tikslas – sutelkti geriausius šios srities specialistus ir aptarti, kaip dar labiau sustiprinti transatlantinį bendradarbiavimą nustatant ir išardant organizuoto nusikalstamumo grupuotes bei užkertant kelią tabako kontrabanda besiverčiantiems asmenims.

Turimais duomenimis, dėl neteisėtos prekybos cigaretėmis ES mokesčių mokėtojai per metus praranda apie 10 mlrd. eurų pajamų. Dėl to kyla dar didesnių problemų, nes, pavyzdžiui, iš tokios prekybos finansuojamas terorizmas ir organizuotas nusikalstamumas.

Kadangi neteisėta prekyba tabaku yra pasaulinis reiškinys, ES ir JAV bendradarbiavimas siekiant užtikrinti tarptautinių kovos su tokia prekyba operacijų sėkmę yra būtinas. Komisijos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) ir valstybės narės jau dabar glaudžiai bendradarbiaudamos su JAV teisėsaugos institucijomis kovoja su tarptautine cigarečių kontrabanda – joms pavyko surengti sėkmingų operacijų.

Komisijos narys A. Šemeta sakė: „Cigarečių kontrabanda nepaiso sienų ir kelia grėsmę viso pasaulio piliečiams. Todėl sprendžiant šią problemą būtina imtis tvirtų ir aktyvių veiksmų pasaulio mastu. Mūsų su JAV partnerystė kovojant su šiuo nusikaltimu jau davė vaisių. Iš šiandienos konferencijos akivaizdu, kad abi šalys yra tvirtai įsipareigojusios tęsti ir dar labiau plėtoti šį bendradarbiavimą.“

Pabrėždamas pragaištingą cigarečių kontrabandos ekonominį poveikį, EK narys taip pat įspėjo rūkalius, kad jų perkamos tariamai pigios cigaretės gali brangiai kainuoti. „Net nekyla abejonių, kad tabako kontrabanda verčiasi didelės organizuoto nusikalstamumo grupuotės. Pigių cigarečių pirkėjai skatina nusikalstamumą ir taip kelia grėsmę visuomenei.“

Tai pirmoji ES ir JAV rengiama tokio tipo aukšto lygio konferencija cigarečių kontrabandos klausimais, tad abiem pusėms atstovauja šios srities specialistai ir teisėsaugos pareigūnai. Be Airijos finansų ministro Briano Lenihano, kuris pradėjo konferenciją kartu su EK nariu, ES atstovauja Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) ir valstybių narių tyrėjai bei prokurorai. Iš JAV atvyko JAV teisingumo departamento, JAV imigracijos ir muitinės tarnybos, JAV alkoholio, tabako ir šaunamųjų ginklų biuro bei Alkoholio ir tabako mokesčių ir prekybos biuro atstovai.

Nuo ES ir JAV bendradarbiavimo kovojant su neteisėta prekyba tabaku pradžios jau pavyko surengti kelias sėkmingas operacijas.

Majamio byla

Majamio byla – tai didelė tarptautinė cigarečių kontrabandos byla, kurią OLAF koordinavo kartu su JAV imigracijos ir muitinės tarnyba (JAV IMT) ir JAV teisingumo departamentu. Ji pradėta, kai pagalbos paprašė Airijos muitinė, savo teritorijoje konfiskavusi 6 konteinerius cigarečių, melagingai deklaruotų kaip baldai. Vėliau OLAF ir Airijos pareigūnai surengė reidą Majamyje, kur greitai paaiškėjo, kad įvykdyta didelio masto cigarečių kontrabanda į kelias ES šalis, dėl kurios, turimais duomenimis, prarasta 100 mln. EUR. pajamų.

Tyrimas vyko 9 valstybėse narėse (Airijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Kipre, Nyderlanduose ir Jungtinėje Karalystėje) ir 7 trečiosiose šalyse (JAV, Kanadoje, Čilėje, Urugvajuje, Panamoje, Singapūre ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose).

Byla dar nebaigta, bet ES jau konfiskuota 43 mln. cigarečių ir suimta 11 asmenų.2010 m. vasario mėn. JAV suimtas vienas iš pagrindinių įtariamųjų – jam Pietų Floridos apygardos teismas pareiškė kaltinimus ir skyrė dvejų metų laisvės atėmimo bausmę.Be to, jam nurodyta sumokėti 1,5 mln. USD kompensaciją.Tikėtina, kad bus ir daugiau svarbių laimėjimų.

Operacija „Barrie“

Operaciją „Barrie“ Belgijos valdžios institucijų pavedimu koordinavo OLAF kartu su JAV imigracijos ir muitinės tarnyba (JAV IMT) ir JAV teisingumo departamentu. Ši operacija buvo skirta didelės nusikalstamos organizacijos, užsiimančios didelio masto cigarečių kontrabanda į ES valstybes nares (visų pirma į Belgiją ir Prancūziją), veiklai pažaboti. Pagrindinis šios bylos įtariamasis buvo Gambijos pilietybę turintis kinas, kuris į ES neteisėtai importavo šimtus milijonų padirbtų cigarečių. OLAF išsiaiškino, kad šis asmuo buvo sulaikytas JAV už neteisėtą 42 konteinerių su padirbtais sportiniais bateliais NIKE importą ir mėginimą papirkti JAV pareigūnus. Be to, JAV buvo pradėjusios pinigų plovimo, su kuriuo jis buvo susijęs, tyrimus.

Siekiant bendradarbiauti šioje byloje OLAF turimais kanalais buvo užmegzti ryšiai su JAV. Paleistą iš JAV kalėjimo įtariamąjį JAV valdžios institucijos vėl sulaikė ir perdavė Belgijai, kur jis turėjo stoti prieš teismą. Teismo procesas neseniai baigėsi: nuteista 12 asmenų. Pagrindiniam bylos įtariamajam skirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. Be to, nuteistiesiems skirtos tūkstančių eurų dydžio baudos.