Per ateinančius penkerius metus Europos Parlamente (EP) dirbs 751 narys. Kone pusė jų į EP išrinkti pirmą kartą. Lietuvai atstovaus 11 europarlamentarų. Penki iš jų – naujokai. Tarp jų – liberalas A. Guoga, kuris pirmadienį jau išvyko į Briuselį.

„Planuoju turėti rezidenciją Briuselyje, galėsiu priimti žmones. Pačiam bus patogiau, kai nereikės daug skraidyti. Noriu ten būti, atlikti darbus ir būti darbingas net ir savaitgaliais“, – portalui LRT.lt kalbėjo A. Guoga. Politikas tikino jau artimiausiomis dienomis ketinantis apžiūrėti keletą butų ir namų. „Nuo šiandien pradėsiu darbus ir gyvenimą Briuselyje“, – sakė su Lietuvos liberalų sąjūdžio sąrašu išrinktas A. Guoga, EP besidarbuosiantis Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijoje.

Kartu su A. Guoga į Briuselį vyks ir būsimo politiko draugė, o kai turės daugiau laisvo laiko, europarlamentaras trumpam grįš į Lietuvą.

„Svarbu išnaudoti laisvą laiką kaip priklauso – važiuosime pas žmones, neatitrūksime nuo Lietuvos“, – žada A. Guoga. Komandą liberalas teigia jau surinkęs: vienas žmogus bus iš Lietuvos ambasados Jungtinėje Karalystėje, kitas – jau dirbęs su buvusiu europarlamentaru Leonidu Donskiu. „Lietuvoje dirbs apie 20 žmonių, [...] sukūrėme nemažai darbo vietų“, – dėstė A. Guoga.

Petras Auštrevičius
Jo partijos kolega Petras Auštrevičius portalui LRT.lt sakė į EP vyksiantis birželio 30-ąją, per sesiją Strasbūre. „Būsiu iš tų, kurie nuolat skraidys tarp Briuselio ir Vilniaus. Nuomosiu butą, bet nuolat gyvensiu Vilniuje. Tikiuosi, kad skrydžiai bus patogūs, su dabartiniais galima gyventi“, – pridūrė P. Auštrevičius, ketinantis jungtis prie Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos. P. Auštrevičius teigė jau surinkęs savo komandą: du žmonės dirbs Strasbūre, kiti du – Briuselyje, „o dar daugiau – Lietuvoje“.
Panašų gyvenimo būdą ketina pasirinkti ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Valentinas Mazuronis: „Kol kas, kiek reikės, keletą dienų ketinu gyventi ir dirbti Briuselyje, o likusį laiką žadu dirbti Lietuvoje. Kiek suprantu, Briuselyje ir Strasbūre reikės būti po 3–4 dienas, tai tuomet reikės kažkur gyventi užsienyje. Bet man patogiau ir pigiau laiką leisti Lietuvoje nei penkerius metus nuomoti viešbutį.“

V. Mazuronis žadėjo neatitrūkti nuo Lietuvos politinio gyvenimo ir būti itin aktyviu. „Norėčiau sulaužyti stereotipus, kad išvažiavę į Briuselį atitrūksta nuo Lietuvos įvykių. Neketinu atitrūkti nuo Lietuvos politinio gyvenimo, priešingai – ketinu būti labai aktyviu“, – pabrėžė „tvarkietis“, turintis planų jungtis prie EP frakcijos „Laisvė ir demokratija“, kaip ir jo partijos kolega Rolandas Paksas.

V. Mazuronis ketina turėti vieną padėjėją Briuselyje ir dar keletą Lietuvoje. „Noriu suburti stiprią komandą, nes darbas Aplinkos ministerijoje parodė, kad stipri komanda gali pasiekti rezultatų“, – LRT.lt sakė V. Mazuronis.

Bronis Ropė
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Bronis Ropė taip pat žada bent artimiausiu metu likti gyventi Lietuvoje, o Briuselį ir Strasbūrą pasiekti lėktuvu. „Žiūrėsiu pagal aplinkybes, ar gyvensiu viešbutyje, ar rinksiuos kitą variantą“, – aiškino B. Ropė.

Šio politiko komandoje turėtų darbuotis nemažai Briuselyje jau dirbusių lietuvių. „Pasisiūlymų yra daug“, – pridūrė politikas, kuris be kita ko teigė, kad šiuo metu veda derybas su Žaliųjų frakcija dėl prisijungimo. „Norėtume prisijungti prie Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto. Jei susitarsime, būsime Žaliųjų frakcijoje. Jei ne, derinsime su kita frakcija“, – LRT.lt komentavo B. Ropė.

Gausios šeimos ilgam neketina palikti ir konservatorius Gabrielius Landsbergis: „Į Briuselį keltis gyventi visam laikui neplanuoju – dėl šeimos situacijos. Turiu planą skraidyti į Briuselį. Kiek manęs ten reikės, būsiu, bet visą kitą įmanomą laiką leisiu Lietuvoje su šeima. Kai kurie parlamentarai iš ankstesnių kadencijų būtent tokį metodą ir rinkdavosi. Žinoma, tai atsiliepia sveikatai, bet man šis variantas yra optimalus.“

Jaunasis politikas turėtų prisijungti prie Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) grupės.

Penkerius metus EP jau praleidęs Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) ir Rusų aljanso koalicijos lyderis Valdemaras Tomaševskis taip pat nesiruošia nuomotis būsto ilgesniam laikui. „Nebūnu Briuselyje ilgai, vidutiniškai 3 dienas per mėnesį praleidžiu Briuselyje ir 3 dienas Strasbūre. Gyvenu viešbučiuose, neturiu ten būsto ir nenuomoju“, – LRT.lt kalbėjo V. Tomaševskis, praėjusią kadenciją pasirinkęs Europos konservatorių ir reformistų frakciją.

Jo komanda naujos kadencijos metu išliks panaši į tą, kuri buvo per praėjusią – pora žmonių gavo kitas pareigas, todėl juos turėtų pakeisti kiti.

Be šių politikų, į EP Lietuva taip pat išrinko Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narį Algirdą Saudargą, „tvarkietį“ Rolandą Paksą bei du Lietuvos socialdemokratų partijos narius: Viliją Blinkevičiūtę ir Zigmantą Balčytį.