Gegužės 22– 25 d. Europos Sąjungos (ES) šalių narių gyventojai susirinks prie balsadėžių tam, kad išrinktų 751 naujojo Europos Parlamento (EP) narį. Tačiau EP 2014 m. – ne vienintelė ES institucija, kurios laukia pokyčiai: ne ką mažiau naujovių laukia ir Europos Komisijos (EK). Vienas iš šių pokyčių – tai naujojo EK pirmininko rinkimai.

Artėjant EP rinkimams, pagrindinės Europos politinės partijos iškėlė savo kandidatus į EK pirmininko postą. Šiemet pirmą kartą EP rinkimų rezultatai turės įtakos tam, kas bus pasiūlytas ir galiausiai išrinktas EK pirmininku.

Paspaudę ant grotuvo mygtuką OR galite pasirinkti sinchroninį vertimą į lietuvių kalbą

Kas dalyvauja šiuose debatuose?

Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) kandidatas Jeanas Claude’as Junckeris
Jeanas-Claude'as Junckeris


Europos socialistų partijos kandidatas Martinas Schulzas
Martinas Schulzas


Liberalų ir demokratų aljanso Europai kandidatas Guy Verhofstadtas
Guy Verhofstadtas


Europos žaliųjų partijos kandidatė Ska Keller
Ska Keller


Europos kairiųjų partijos kandidatas Alexis Tsipras
Alexis Tsipras


Kam rengiami šie debatai?

Šie kandidatai vykdo priešrinkiminę kampaniją bei siekia užimti EK pirmininko postą.

„Šį kartą viskas bus kitaip“, - taip skamba šių metų ES rinkimų šūkis. Pirmą kartą istorijoje ES rinkimų rezultatai dėl Lisabonos sutarties pakeitimų turės įtakos naujojo EK pirmininko rinkimams.

90 minučių trukmės debatų metų kandidatai į EK pirmininko postą atsakys į debatų moderatorės, italų kilmės žurnalistės Monicos Maggioni klausimus. Rinkėjai taip pat prisidės prie debatų eigos, užduodami klausimus ir rašydami komentarus socialiniuose tinkluose. Šie debatai – tai unikali ir beprecedentinė galimybė rinkėjams užduoti klausimus kandidatams EK pirmininko postą.