Vatikanas, Traunšteinas, Sevilija ir Praha - idealios vietos norintiems susipažinti su išskirtinėmis šventimo tradicijomis.

Vatikanas ir Roma, Italija

Vienos didingiausių Velykų iškilmių vyksta Vatikane, kur Didžiąją savaitę plūsta milijonai piligrimų iš viso pasaulio. Jie stengiasi patekti į sekmadienines mišias Šv. Petro aikštėje bei išgirsti Romos Popiežiaus kreipimąsi Velykų proga.
Popiežius sveikina žmones su Velykomis

Tačiau į Romą vertėtų atvykti likus keletui dienų iki Velykų. Didįjį penktadienį aplink Koliziejų vyksta spalvinga eisena: didžiulė procesija su uždegtomis žvakėmis aplanko 14 stotelių, simbolizuojančių Kristaus ėjimą į Golgotos kalną.

Didžiojo šeštadienio vakarą mišios prasideda jau sutemus. Bažnyčią apšviečia žvakių šviesa, kurios uždegamos nuo pagrindinės Velykų žvakės.

Traunšteinas, Vokietija

Būtent Vokietijoje atsirado vienas populiariausių šios šventės simbolių – Velykų zuikis. Manoma, kad Velykų sekmadienio išvakarėse zuikis sode paslepia krepšelį su kiaušiniais ir saldumynais, o ryte vaikai leidžiasi į šių gėrybių paieškas.

Neįprasta Velykų tradicija gyvuoja ir Bavarijos Traunšteino miestelyje. Antrąją Velykų dieną miestą pripildo raiteliai ant išpuoštų arklių. Jie dalyvauja arklių ir galvijų globėjo Šv. Jurgio procesijoje. Raiteliai joja prie 3 kilometrus nuo Traunšteino nutolusios Ettendorfo bažnyčios, kur kunigas pašventina gyvulius.
Neįprasta Velykų tradicija gyvuoja Bavarijos Traunšteino miestelyje

Ryte ir dieną čia rengiami tradiciniai šokiai su kardais. Šias iškilmes stebi tradiciniais bavarų kostiumais pasipuošę vietos gyventojai, turistai ir aukšto rango valstybės pareigūnai.

Sevilija, Ispanija

Turbūt niekur kitur Europoje Velykos nešvenčiamos taip iškilmingai, kaip tai daroma Ispanijoje, juk tai – viena reikšmingiausių šios šalies švenčių. Iškilmės prasideda Palmių sekmadienį ir tęsiasi visą savaitę iki pat Antrosios Velykų dienos. Kiekvienam Ispanijos regionui būdingos savos Velykų šventimo tradicijos, tačiau ypatingai spalvingos šventinės procesijos vyksta Sevilijoje.
Velykos Sevilijoje Ispanijoje

Kiekviena miesto katalikų brolija rengia eiseną tam tikru maršrutu, kuris baigiasi šalia Katedros. Procesijos dalyviai ilgais apsiaustais ir smailiaviršiais gaubtais iškilmingai neša įspūdingo dydžio Mergelės Marijos, Kristaus ir kitų biblijinių personažų skulptūras.

Šios rankų darbo skulptūros, kurias gaminant naudojami taurieji metalai, apsuptos dešimtimis žvakių. Mieste įsikūrę keletas dešimčių brolijų, todėl kiekvieną dieną iki pat sekmadienio miestas prisipildo muzikos ir akį džiuginančių eisenų.

Praha, Čekija

Čekai Velykas vadina Velikonoce. Švenčiama ilgai ir triukšmingai. Skirtingose Prahos vietose rengiamos Velykų mugės, vyksta vaidinimai, ruošiami tradiciniai patiekalai. Didįjį ketvirtadienį čekai vadina žaliuoju. Taip ši diena vadinama dėl ši dieną kunigų vilkimų žalios spalvos apsiaustų. Didįjį ketvirtadienį turėsite galimybę paragauti neįprasto žalio alaus, verdamo specialiai šia proga.
Velykinė mugė Prahoje

Po sekmadieninių iškilmių Antrąją Velykų dieną, Čekijoje vadinamą Raudonuoju pirmadieniu, Prahoje galima tapti originalaus ritualo liudininku: vyrai po miestą vaikšto rankose laikydami įvairių spalvų juostomis išpuoštas gluosnio rykšteles, kuriomis jie nestipriai nuplaka moteris. Manoma, kad tai joms suteikia sveikatos ir grožio.