Tokio pobūdžio judėjimų plitimas Afrikoje ir Azijoje, kur valstybinė tautų struktūra dar nėra galutinai nusistovėjusi, atrodo gana natūralus. Tačiau analogiškas fenomenas senajame žemyne mūsų dienomis iš tiesų kelia nuostabą, rašo „Milliyet“.

Šiuo metu iš karto trys gilias tradicijas turinčios Europos valstybės yra tapusios separatistinių judėjimų veiksmų aikštele: Katalonija Ispanijoje, Venecija Italijoje ir Škotija Jungtinėje Karalystėje (JK).

Nors kiekvienas iš šių trijų judėjimų pasižymi tik jam būdingais nacionaliniais ypatumais, neįmanoma nepastebėti ir bendrų vienijančių bruožų.

Katalonija

Rytų Ispanijoje esantis Katalonijos regionas pasižymi plataus masto autonomija. Šis regionas, kurio centras – Barselona, turi vietos parlamentą ir vyriausybę. Katalonų kalba – antroji valstybinė Ispanijos kalba, o didžioji dalis šio regiono gyventojų pasižymi išskirtiniu katalonų identitetu.

Katalonija – tai ekonomiškai labiausiai išvystytas Ispanijos regionas, tačiau pastaruoju metu Ispanija išgyvena reikšmingą ekonominę krizę. Septyni milijonai katalonų nebepageidauja ant savo pečių nešti visų 47 milijonų ispanų naštos.

Neseniai regioninė valdžia nusprendė surengti referendumą dėl nepriklausomybės, tačiau nacionalinis Ispanijos parlamentas balsų dauguma atmetė šį siūlymą. Nepaisant šios Ispanijos pozicijos, Katalonijos valdžia vis tiek ketina surengti referendumą šių metų lapkričio mėn.

Venecija

Veneto regionas, į kurį įeina Venecija, nuo 1866 m. priklauso Italijai. Šiuo metu šis regionas taip pat pageidauja nepriklausomybės. Šių metų kovo mėn. čia buvo surengtas referendumas, per kurį didžioji gyventojų dauguma (89 proc.) pasisakė už atsiskyrimą nuo Italijos.

Venecija, Italija

Kadangi Venetas yra vienas labiausiai išvystytų šalies regionų, separatistinės nuotaikos šiame regione taip pat buvo paskatintos ekonominės krizės. Gyventojai atvirai kalba apie nenorą vilkti atsiliekančių Italijos regionų naštos.

Po surengto referendumo iškilęs klausimas dėl to, ką Venecijos valdžia ketina daryti toliau, lieka atviras. Nacionalinė Italijos vyriausybė pasisako prieš šio regiono atsiskyrimą, tačiau ar Venecija nuspręs skelbti nepriklausomybę nepaisant šios pozicijos? Jei šis sprendimas bus priimtas, ar Veneto regionui pavyks priversti nacionalinę Italijos vyriausybę de facto pripažinti naująjį Veneto regiono statusą?

Tai, kad šie įvykiai supriešins Romą ir Veneciją, nekelia jokių abejonių.

Škotija

Šiaurinėje Didžiosios Britanijos dalyje esanti Škotija jau 300 metus yra JK sudėtyje, tačiau škotai visada garsėjo savo išskirtiniu identitetu.

Užrašas "Išlaisvinkite Škotiją"

Škotija – tai labiausiai išvystytas JK regionas. Dėl Šiaurės jūroje esančių naftos ir gamtinių dujų telkinių Škotija – perspektyvi kandidatė tapti viena pirmaujančių pasaulio ekonomikų.

Tai yra pagrindinė separatistinių nuotaikų priežastis. Kaip ir katalonai, škotai taip pat nebepageidauja tenkintis plataus masto autonomija, todėl ketina skelbti nepriklausomybę, jei per šių metų rugsėjo mėn. ketinamą surengti referendumą taip nuspręstų dauguma škotų.

Stebint tokią įvykių eigą nevertėtų stebėtis, kad artimiausiu metu galime tapti reikšmingų pasikeitimų Europos žemėlapyje liudininkais.