Į Šiaurės vakarų Vokietijoje esančią malkomis kūrenamą sodybą stambaus kūno sudėjimo olandas atvyko tam, kad pirmą kartą pamatytų savo dukrą.

Jis švelniu balsu kalba su šešių savaičių amžiaus kūdikiu, kuris, anot E. Haubeno, - 98-asis jo vaikas.
Edas Houbenas

E. Haubenas – labdaringas spermos donoras. Kaip rašo BBC, jis padeda lesbiečių poroms, vienišoms moterims bei vaisingumo problemų turinčioms heteroseksualioms poroms susilaukti vaikų, už tai neprašydamas jokio atlygio.

2002 m. vyras pirmą kartą tapo spermos banko donoru.

Tačiau gidu dirbančio vyro spermos donoro karjera baigėsi, kai Nyderlanduose, taip pat kaip ir daugelyje kitų Europos valstybių bei Kanadoje, buvo uždrausta anoniminė spermos donorystė. Tada vyras pradėjo siūlyti nemokamas paslaugas internete.

Beieškant Edo

E. Houbenas tai daro tradiciniu būdu. Kaip jis pats teigia, Dievas jį apdovanojo daug geresniu prietaisu nei švirkštas. Anot jo, dėl to didėja pastojimo tikimybė.

„Turbūt žmonės gali pamanyti, jog aš paprasčiausiai mėgstu lytinius santykius be įsipareigojimų. Tačiau dažniausiai aš esu vienintelis, su kuriuo žmonės gali pasikalbėti tuo atveju, jei apvaisinimas neįvyksta“, - samprotavo vyras.

Tai daryti vyrą motyvuoja garbingas tikėjimas dėl to, kad užgims nauja gyvybė, kuri bus mylima bei ja bus rūpinamasi.

Mažosios šešių savaičių mergaitės motina – 28-erių vaikų darželio auklėtoja Kati, kurios visas kūnas nusietas tatuiruotėmis.

„Esu vieniša, ilgą laiką norėjau susilaukti vaiko, tačiau man nepavykdavo rasti tinkamo žmogaus“, - paaiškino ji. „Taigi po šešerių metų nusprendžiau surasti tokį žmogų kaip Edas“.

Paklausta, ar jai nebuvo sudėtinga permiegoti su vyru, kurio ji nepažinojo tam, kad susilauktų vaiko, Kati atsakė, kad jie jau buvo pažįstami iš anksčiau, todėl tai jai nebuvo didelė problema.

Ji norėjo susipažinti su vyru, kuris taptų jos vaiko tėvu, o ne pasinaudoti anoniminio donoro paslaugomis.

„Norėjau būti pasirengęs atsakyti į klausimus, jei jų sulaukčiau“, - patikino E. Houbenas.

Kati tikisi, kad mergaitės tėvas atliks šiokį tokį vaidmenį jos gyvenime. Moters teigimu, jie galėtų susitikti kartą ar du per metus.

Vaikų sąrašas

Vokietijos Mastrichto mieste gyvenantis vyras rodo puodelius, kuriuos jo pagalba susilaukusių lesbiečių porų vaikai išmargino darželyje per Tėvo dieną.

Ant buto sienų iškabintos vyro vaikų nuotraukos. Dar daugiau jų Edas saugo kompiuteryje.

Savo kompiuteryje vyras nuolatos atnaujina palikuonių sąrašą tam, kad sumažintų atsitiktinės kraujomaišos riziką.

„Jei kada nors kuris iš mano vaikų sutiktų asmenį ir nežinotų, kas šio asmens biologinis tėvas, jis galės peržiūrėti šį sąrašą“, - samprotavo E. Houbenas.

Vyras prasitarė, kad visai neseniai jis buvo susitikęs su pora iš Jungtinės Karalystės (JK), kuri jau daugelį metų lankosi skirtingose vaisingumo klinikose JAV ir JK.

„Jie pas mane praleido aštuonias dienas. Mes su šios poros moterimi turėjome lytinių santykių keturis kartus. Po beveik dešimties metų bandymų, jai pagaliau pavyko pastoti“, - džiaugsmo neslėpė Edas.

Praėjusiais metais ši pora ir vėl lankėsi pas Edą, šiuo metu jie laukiasi jau antro vaiko.

Pasitiki geranoriškumu

Paklaustas, ar jis nemano, jog visa tai išgyventi šių moterų antrosioms pusėms turėtų būti labai nelengva, jis atsakė, kad galbūt tai būtų sudėtinga tiems, kas niekada nebuvo atsidūręs panašioje situacijoje.

„Neseniai pagelbėjau porai iš Baltarusijos. Jie lankėsi pas mane tris kartus kas mėnesį. 15 metų jie ieškojo pagalbos įvairiose klinikose, išleido visas savo santaupas, gydytojai jiems žadėjo, kad jų teikiama pagalba būtinai padės, tačiau nepadėjo. Paprastai tai padeda, tačiau šiai porai nepadėjo.

„Jie pas mane lankėsi tris kartus, dabar jie susilaukė vaiko“, - pasakojo Edas.

Paklaustas, kaip po visą Europą išsibarsčiusių vaikų tėvas apsisaugo nuo finansinės paramos vaikų išlaikymui reikalavimų, jis patikino apie tai galvojantis mažiausiai.

Atrodo, E. Houbenas dėl to nelinkęs nerimauti. Anksčiau jis pasirašydavo su moterimis sutartis, tačiau kai jam teisininkas pasakė, kad jos negarantuoja apsaugos, jis ėmė pasitikėti vien žmonių geranoriškumu.

E. Houbenas tikisi kada nors sutikti moterį, kuri norės su juo susilaukti vaikų bei sukurti šeimą.

Paklaustas, ar tokiu atveju jis atsisakytų savo labdaringos veiklos, jis patikino tam esąs pasiruošęs. Tačiau vis dėlto kalbėdamas apie tai vyras atrodė šiek tiek nuliūdęs.