Buvusio Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovo pareiškime nepagailėta skambių posakių, o inicijavusius referendumą apskritai išvadino “nacionalsocialistais” (kas yra tolygu nacizmui arba hitlerizmui).

Iniciatyvinė grupė iš viso yra surinkusi 300061 parašą, kuris atitinka įstatymo reikalavimus. Šiais parašais reikalaujama numatyta galimybę skelbti referendumą, jei to reikalauja 100 tūkst. piliečių (nebe 300 tūkst., kaip yra dabar), taip pat valstybinės ir bendruomeninės reikšmės gamtos išteklių išgavimo ir naudojimo klausimai būtų sprendžiami tik referendumu bei numatyta, kad žemė gali priklausyti tik Lietuvos Respublikos piliečiams ir negali būti parduodama užsienio piliečiams.

V. Landsbergis: ištaisykite savo klaidą

“Vyriausiajai rinkimų komisijai blaškantis dėl antieuropinio ir antikonstitucinio referendumo, jos vadovui lemtingai balsuojant ne teisinėse pozicijose, piliečiai pradeda susivokti, kas ištiktų Lietuvą "tautinio socializmo", tai yra nacionalsocialistų laimėjimo atveju. Ne vienas pasisako buvęs suklaidintas, neatsispyręs patriotinėms gražbylystėms prašinėjant parašo, įdėmiai neperskaitęs teksto iki galo, nemąstęs apie Lietuvos pasirinktą narystę Europos Sąjungoje. Taip susivokusius kviečiu veikti - siųsti telegramas VRK arba Seimui su tais pačiais asmens duomenimis ir ankstesniojo parašo atsisakymu.

Kas jau pamatė tėvynei rengiamą politinės vienatvės duobę ir nenori tapti demokratijos duobkasiu, atšaukite parašus, ištaisykite savo klaidą”, - skelbia V. Landsbergis.

Briuselyje bendraudamas su žurnalistais, politikas pabrėžė, kad parašai nėra pakankamai patikrinti, nes yra dviejų variantų parašų, kur to paties asmens parašas skiriasi. Tokie neatitikimai sudaro apie 7 proc. “Tai pranoks Viktoro Uspaskicho Seimo rinkimų korupcijas”, - tikino jis.

Paklaustas, ar lietuviai yra maustomi dėl referendumo ir žemių ir tokiu būdu yra siekiama jiems sukelti jausmą, kuris nepaaiškinamas logika, V. Landsbergis patvirtino, kad taip nuolat vykta su žemių klausimu.

“Kažkada visą Lietuvos žemę atidavė Sovietų Sąjungai, tuomet mūsų žemę turėjo kita valstybė. Kovo 11 dieną mes atgavome visą žemę. Prasidėjo žiūrėjimai, kam iš to bus nauda, kaip neatiduoti, kiek daugiau negrąžinti. Vyko nuolatinės kovos tarp kairio ir dešinio sparno. Žemės klausimas visą laiką gyvas. Įstojome į ES ir pasidarė taip, kad būnant ES tų kitų šalių piliečiai yra mūsų sąjungininkai, tai nėra masė užsieniečių. Apgavystė kinus ir latvius vadinti tokiais pačiais užsieniečiais, tai bendros demokratinės taisyklės, bendros įstatyminės normos. Mes nesame Airijoje ir Italijoje užsieniečiai, mes esame europiečiai. Žmonės to dar nesuvokia. Manome, kad visi užsieniečiai blogis, o mes mažytė salelė. Tai ksenofobija. “Krugom vse vragi” (Aplink vieni priešai – rus.k.), visi nori Sovietų sąjungą sunaikinti, reikia duoti į akį, jie tokie supuvę, supuvusi Europa, supuvę vakarai”, - į iš Sovietų Sąjungos atėjusį požiūrį apeliavo profesorius.

Z. Balčytis: referendumas gali atnešti daug žalos

Zigmantas Balčytis

Tačiau, kad ir kokie prieštaravimai galėtų būti tarp dešinio ir kairio sparno, yra klausimų, kur politikų nuomonės sutampa. Štai kairio sparno atstovas – europarlamentaras Zigmantas Balčytis prisipažino, kad jo požiūris į situaciją, susiklosčiusią dėl referendumo, taip pat yra neigiamas.

“Kiekvienas pilietis turi teisę išreikšti nuomonę, bet šis buvo nepaaiškintas, žmonės nesuprato, už ką pasirašinėjo. Tai gali atnešti daug žalos. Ir jei referendumas pavyks – būtų pažeista ES sutartis”, - teigė jis.

Z. Balčytis teigė, kad jausmai referendumo atžvilgiu atsirado tik pastaruoju metu, kai buvo tikimasi, kad parašų nesurinks, bet surinko.

“Žemės klausimas lietuviams visada jautrus. Nei buvusi, nei dabartinė valdžia nepatvirtino saugiklių. Nuvažiavęs į Danija ar Prancūziją taip greitai žemės nenusipirksi, turi įrodyti, kad gali dalyvauti žemės pirkime”, - apie gerus pavyzdžius kalbėjo jis. Jo manymu, reikėtų labai greitai pasitvirtinti saugiklius.

Abu Europos Parlamento nariai pripažino, kad šį kartą visas Lietuvos politinis elitas “susimovė”, nes niekas nesitikėjo, kad pavyks surinkti 300 tūkst. Parašų ir niekas rimtai nežiūrėjo į šią iniciatyvą.