Diskusijoje dalyvavęs EP narys Vytautas Landsbergis savo pasisakyme akcentavo, kad Ukraina pirmiausia turėtų imtis „Berkuto“ pajėgų pertvarkymo, kad pareigūnai nepuoselėtų priešiškumo ir fašistinės neapykantos civiliams protestuojantiems prieš vyriausybę.

„Kas turėtų būti siūloma Ukrainai, jeigu europinės struktūros ir šie Rūmai veiktų efektyviau?

Laikinoji vyriausybė, kurią reiktų sudaryti kuo greičiau, turėtų pirmiausiai pakeisti Vidaus reikalų ministrą asmeniu, gebančiu imtis „Berkuto“ pertvarkymo ir permokymo – kad pareigūnai nepuoselėtų priešiškumo ir fašistinės neapykantos civiliams protestuojantiems prieš vyriausybę.
Be kita ko, „Berkuto sąrašas“, į kurį patektų aukštieji pareigūnai atsakingi už žiaurybes kaip kankinimai ir žudymai, turėtų būti rengiamas jau dabar ir adresuoti Europos tikslines sankcijas.

Visa, kas galima, tad ir sutartys su Moldova ir Gruzija, turi būti daroma dabar, vykstant Sočio žaidynėms, o ne po jų, kai p. Putinas pajus laisvesnes rankas didesniems griovimo veiksmams“, - teigė V. Landsbergis.

L. Andriekienė: Ukraina yra Europa, kolegos!

Laima Andrikienė

Lietuvos atstovė EP Laima Andrikienė siūlė visoms Europos politinėms partijoms susitelkti dirbant Ukrainai. „Dialogo Ukrainoje užtikrinimas, naujų represijų prieš protestuotojus prevencija, visokeriopa parama Ukrainai, tame tarpe finansinė  – Europos demokratų iš visų frakcijų ir partijų pareiga", – pabrėžė europarlamentarė.

„Mes ir vėl svarstome padėtį Ukrainoje, nes būti akli ir kurti tam, kas vyksta mūsų kaimyninėje šalyje, mes jau negalime. Nors labai ilgai buvome. Gal ne akli ir kurti, bet nedovanotinai abejingi. Prireikė Vilniaus samit'o (summit) ir Euromaidano, SOS signalų iš Ukrainos, aukų, kad visa Europos Sąjunga ir mes, Europos Parlamentas, pilnai suvoktume ir Rusijos politikos bei tikslų esmę, ir Ukrainos ekonominės padėties sudėtingumą, ir tą aukštą kainą, kurią Rytų europiečiams tenka sumokėti už suartėjimą su ES, demokratiniu pasauliu", – sakė L. Andrikienė.

Europarlamentarė taip pat pastebėjo, kad Ukrainos įvykių kontekste Rusijos ir ES strateginės partnerystės, kuri grindžiama bendromis vertybėmis, lozungas skamba kaip pasityčiojimas. „Jei Europos Sąjungą ir Rusiją sietų strateginė partnerystė, nebūtų prireikę Euromaidano, o Ukrainos motinoms – apverkti savo žuvusių vaikų. Ukraina yra Europa, kolegos, su visomis iš to kylančiomis Ukrainos teisėmis ir pasekmėmis", – pažymėjo Lietuvos atstovė.
Šiandien Europos Parlamentas priims atskirą rezoliuciją Ukrainos klausimu.